Новини и статии

Ледът може да забави оздравяването на травмата

Публикувано в: Здравни новини 27 October 2010

iceheatinjury1

Поставянето на лед върху травма (нараняване) може да попречи на оздравителния процес, твърдят учени. От години се препоръчва слагането на нещо студено (пакет замразен грах) на скъсани мускулни връзки или изкълчен глезен за намаляване на отоците.

Сега обаче за първи път изследователите са открили хормон, произвеждан от възпалената тъкан, който може да излекува увредени мускули. Получените резултати могат да помогнат за разработването на нови терапии за тежки мускулни наранявания, причинени от травми, химични вещества, инфекции, измръзване, и от лекарства, които причиняват мускулни увреждания като страничен ефект.

Проучването, публикувано в Federation of American Societies for Experimental Biology journal, показва, че възпалението на мускулите след тежко нараняване е от съществено значение да се излекува. Учените открили, че възпалените клетки произвеждат високо ниво на хормон, наречен  инсулино-подобен растежен фактор-1 (IGF-1), който значително увеличава скоростта на мускулна регенерация. За да се излекува травмата трябва да се контролира възпалението, не твърде много, но и не твърде малко.

От дълго време е известно, че някои противовъзпалителни медикаменти, като например кортизон, забавят заздравяването на раните.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.25526 seconds