Новини и статии

Лекарските протести продължават

Публикувано в: Здравни новини 9 March 2010

edfc5048db

Продължават ефективните протести на общопрактикуващите лекари в страната. От днес в стачката ще се включват личните лекари от София, София-област, Пазарджик, Ямбол, Шумен, Смолян, Петрич, Търговище, Хасково. Предстои медиците от Бургас и Стара Загора да решат кога и как да подкрепят протестните действия.

Това съобщи д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Вчера Националната здравноосигурителна каса съобщи, че е превела към районните каси 11 млн. лева за личните лекари за януари, както и още 3 млн. лв. за покриване на разликата в потребителските такси на пенсионерите. Д-р Киров обаче е категоричен, че протестите ще продължават, докато не се изпълнят поетите ангажименти от управляващите.

„Ние решаваме всеки ден какво да правим. Искаме да видим какво се случва с дадените обещания. Изплащането на парите не го приемаме като някакво благодеяние. Това е нещо, което не беше свършено и е в нарушение на закона, така че не може да се вземе като бонус, като нещо положително, което е направено. Напротив, това е в минус за Националната здравноосигурителна каса, за Министерството на финансите", посочи председателят на НСОПЛБ.

Той допълни, че другите искания на лекарите са да се увеличат регулативните стандарти, т.е. средствата за изследвания и консултации на пациентите, да не се променя наредбата за профилактичните прегледи. От съществено значение е и изясняването на въпроса относно повишаването на здравните осигуровки.

„Тезата, която се опитаха да изложат управляващите, че едва ли не вдигат здравната осигуровка с 2 % заради нас, е нелепа, неоправдана. Не сме съгласни с тази постановка, защото това е манипулация и лъжа.

Първо, ние задаваме въпроса какво се случва с 2%, които вече две години се трупат някъде, в БНБ, като голям резерв. При условие, че те не са употребени, каква е логиката да се повишава с още два процента осигуровката за здраве в условие на икономическа криза. И второ, какво ще има насреща срещу едно такова увеличение - каква е схемата, какъв е планът. Според нас такива няма", каза още д-р Любомир Киров

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.20417 seconds