Новини и статии

"Лошият" въздух в помещенията провокира редица заболявания

Публикувано в: Превенция и хигиена 13 October 2010

office0
Всяка година се харчат милиарди евро, за да се лекуват алергии, болнични инфекции, рак на белия дроб, които се провокират и от застоялия въздух в офиси и затворени помещения.

Проучване на Световната здравна организация сочи, че 63% от случаите на преждевременна смърт в Азия настъпват заради лошия въздух в затворени офиси и помещения. В изследването се разглежда още ролята на заразената вода, на мръсния градски въздух и концентрациите на олово в околната среда като фактори, които сериозно увреждат здравето на съвременния човек и водят до хронични заболявания и ранна смърт. Градският въздух е отговорен за това в 61% от случаите в Азия, заразената вода - в 42%, а оловото - в 37%.

Друга анкета, инициирана от Финландското общество за качество на въздуха в помещенията и посветена на връзката и въздействието на вентилацията с краткосрочните отпуски по болест, е проведена в 40 сгради и сред повече от 4000 служители.

Данните от допитването сочат, че са издадени болнични листове за около 800 млн. евро годишно, като 15% от тях се дължат на лошото качество на въздуха в офисите. 1,18 млрд. евро всяка година се харчат, за да се лекуват алергии, като 1/3 от тях се дължат на застоялия въздух в затворени помещения. Близо 600 хил. души са имали подобни оплаквания, довели до краткосрочни заболявания.

Само във Финландия отсъствията от работа нанасят загуби за над 200 млн. евро всяка година, като 10% от по-ниската ефективност се дължи именно на мръсните вентилационни системи. 84 млн. евро струват болничните инфекции, като половината от тях са причинени от зарази, натрупани с месеци във вентилации и кухни, сочи анкетата.

Всяка година се регистрират нови 450 случая на рак на белия дроб, които имат пряка връзка със застоялия въздух в помещенията. Разходите за лечение на един раковоболен скачат на близо 75 хил. евро, посочва още проучването на Финландското общество за качество на въздуха в помещенията.

Собственици и управители на хотели, ресторанти, търговски и бизнес центрове и болници у нас не отчитат сериозността на проблемите, които създават непочистените вентилационни системи: по-бърза амортизация, повече разходи за електроенергия, повече болнични и отсъствия поради заболявания, риск от пожари.
 
По света са създадени закони и директиви за добра практика за вътрешна чистота на вентилационните системи. Във Великобритания специална наредба описва подробно процедурата по инспекция и периодика на почистване на кухненските вентилационни инсталации за мазни пари. Нивото на замърсяване на елементите на вентилационната система в търговски кухни определя и мерките, които се вземат. Например, когато кухните в търговските обекти работят продължително -  по 12-16 часа на денонощие,  се налага почистване на 3 месеца, когато е по 6-10 часа, се почистват на 6 месеца, а когато заведението работи само по 2-6 часа, филтрите и цялата инсталация се чистят веднъж годишно.

Много добър пример е и в Финландия. Националната им асоциация за качество на въздуха в помещенията разграничава три класа чистота - висок, среден и задоволителен. Записано е, че веднъж годишно подлежи на почистване вентилационната инсталация на търговски помещения за подготовка на храна, на зони за боядисване, дървообработващи предприятия и работилници, текстилни фирми,  обществени перални, пекарни и опушващи пространства, в които се събират голямо количество на пожароопасни субстанции. На 5 години се налага почистване на въздуховодите на болници, социални и изправителни домове, а също и на дневни занимални, училища, хотели, ваканционни квартири, ресторанти.

Най-добри практики имат Дания, Англия, Финландия и Германия и записаното в техните директиви се свежда до инспектиране на обектите на определен период, в зависимост от предназначението на сградата и помещенията.

Например операционните зали се почистват основно на 6 месеца, а цялата болница - веднъж годишно, офис сградите - на 3-5 години, търговските кухни - на 6 или 12 месеца. У нас този проблем се неглижира, а чистият въздух е ключът към здравословния живот на хората, прекарващи от 70 до 90% от живота си в затворени помещения.

Проблемът Синдром на болната сграда - SBS (Sick Building Syndrome), се изразява предимно в главоболие, инфекции на дихателните пътища, на очите, носа и гърлото, алергии, а също и гадене, замайване, трудно концентриране. Затворени в офиси, между четири стени много хора се оплакват от разсеяност, отпадналост и умора, намалена работоспособност. Други получават повишена склонност към настинки, сухота в устата, вдигат често температура, стават летаргични и чувствителни към миризми.

Заразите дебнат и в хотели, казина, ресторанти, кухни, болници, лаборатории, цехове и заводи, складове, библиотеки, учебни зали, банки и конферентни зали. Около 40% от общото запрашаване на въздуха и лошото му качество в помещенията е следствие на замърсени, лошо поддържани и неправилно функциониращи вентилационни и климатични инсталации.

Най-често замърсяванията във въздуховодите са три вида: запрашаване, събиране на трупове на дребни животни и развитие на плесени, съобщават специалистите. Заразите във вентилационните и климатичните системи и непочистването им с години водят до появата на различни видове спори във въздуха на жилищни и офисни помещения - гъбички, мухъл, бактерии, вируси, а също и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16158 seconds