Новини и статии

Работохолизмът издава проблеми в личния живот

Публикувано в: Психично здраве 1 April 2010

rabotoholizam

Според заключенията на испански екип от университета в Кастелен де ла Плана работохолизмът е опасно психическо разстройство. То на пръв поглед изглежда икономически изгодно, но тъй като последствията за здравето са сериозни, в крайна сметка страда и индивидът, и обществото.

Според предишно изследване пренапрежението в работата е причина за 11% от психическите заболявания в Германия. Експертите дават диагноза работохолик на човек, който обича да работи извънредно и продължително, като с това сякаш компенсира чувство на вина заради мнимо безделие. Много психолози и психиатри предлагат работохолизмът да се разглежда паралелно с останалите поведенчески фактори, влияещи върху психическото и физическото здраве на хората.

Според статистика на Международната организация на труда 8% от работещите прекарват около 12 часа в денононощието, потънали  в служебни ангажименти, като така търсят спасение от някакъв личен проблем. Работохолизмът обаче гарантира прекомерна умора и изтощение, нарушения в съня и необходимост от прибягване до психотропни вещества.

Специалистите предупреждават - повече от 50 часа седмично работа вече означава опасност от изброените последици в краткосрочен период. Те подчертават в същото време - работохолизмът е своеобразно следствие от други проблеми - трудности в семейството, в социален или финансов план. Ако човек е много по-обсебен от работата, отколкото от личния си живот, то това е признак на небезобидното за здравето състояние работохолизъм.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Я си представете такъв екземпляр за ваш началник!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13307 seconds