Новини и статии

Мазното е шестият вкус, който небцето разпознава

Публикувано в: Любопитно 8 March 2010

slanina

Човешкото небце може да разпознава вкуса на мазното, като по този начин то се превръща в шестия вкус, освен солено, кисело, сладко, горчиво и умами (вкусовото усещане, предизвикано от свободните глутамати, които най-често се съдържат във ферментирали и отлежали храни, характерни за Азия, но в другите страни се определя като пикантен вкус), съобщава Франс Прес.

Австралийско проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, е обхванало 50 доброволци, които са тествани за способността да усещат мазнините в различни храни. Учените са доказали, че това умение е свързано с теглото и процента на мазнини в тялото. Слабите хора са по-чувствителни към мазнините. Теорията на специалистите е, че някои хора губят осезанието си при консумацията на прекалено много мазнини, защото тялото им се адаптира към високо им съдържание в храната. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11062 seconds