Новини и статии

Пресният босилек помага при артритни болки

Публикувано в: Любопитно 28 September 2009

Босилекът помага при артрит

Индийски учени са установили, че босилекът има силни противовъзпалителни свойства и може да облекчава болките и подуването при артрит, съобщи в. Дейли Мейл.

Проучването показва, че приемането на концентрирани екстракти от два сорта босилек (Ocimum americanum и Ocimum tenuiflorum) намалява ставното подуване с до 73% в рамките на 24 часа. За разлика от медикаментите, ароматното растение няма доказани странични ефекти (раздразнение на стомашно-чревния тракт, парене и болка в коремната област). Освен това има свойствата да предпазва и от диабет, като намалява кръвната захар. Според учените лековитите качества на босилека се дължат на еугенола (противовъзпалително вещество).

Босилекът се използва в аюрведичната медицина и може да се приема като билкова запарка или в прясно състояние - в салати и ястия.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15079 seconds