Новини и статии

Мигрена, запек, висок холестерол? Хапнете грозде.

Публикувано в: Хранене и диети, Превенция и хигиена 3 October 2010

concordgrapes

Гроздето притежава много ползи за здравето, включително може да се използва за лечение на запек, лошо храносмилане, умора, нарушения на бъбречната функция, дегенерация на макулата и предотвратяването на катаракта. То е един от най-вкусните плодове, богат източник на витамини А, С, В6 и фолиева киселина в допълнение към важни минерали като калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен. Съдържа флавоноиди, които са много мощни антиоксиданти - намаляват щетите, причинени от свободните радикали и забавят стареенето.

Поради високото си съдържание на хранителни елементи, плодът играе важна роля за осигуряването на здравословен и изпълнен с енергия живот. Какви са основните предимства на гроздето?

Астма: Благодарение на високата си терапевтична стойност, гроздето може да се използва за лечение на астма. В допълнение към това, силата на асимилиране на гроздето също е по-висока. Това повишава влагата в белите дробове.

Сърдечни заболявания: Гроздето увеличава нивата на азотен оксид в кръвта, което предотвратява образуването на кръвни съсиреци и това намалява риска за инфаркт. Антиоксидантите в плода предотвратява окисляването на лошия холестерол, който блокира кръвоносните съдове.

Мигрена: Гроздовият сок е важно средство за домашно лечение на мигрена. Трябва да се приема рано сутрин, без да се смесва допълнително с вода.

Запек: Гроздето е много ефективно средство срещу запек. То се разглежда като слабителна храна, тъй като съдържа органични киселини, захар и целулоза.

Храносмилане: Гроздето играе важна роля при нарушено храносмилане. То облекчава паренето и лекува възпалението на стомаха. То се предпочита, тъй като е лека храна.

Умора: Светлият гроздов сок попълва запасите от желязо в организма и предотвратява умората. Тъмното грозде обаче намалява нивата на желязото. Консумацията на гроздов сок предоставя незабавно енергия. Антиоксидантите подобряват работата на имунната система.

Бъбречни заболявания: Гроздето може значително да намали киселинността на пикочната киселина и спомага за отстраняването й от системата, като по този начин се намалява напрежението за бъбреците.

Алцхаймер: Ресвератролът (полифенол в гроздето) намалява нивото на амилоидните пептиди при пациенти с деменция. Изследванията показват, че гроздето може да подобри здравето на мозъка и да забави началото на дегенеративното заболяване.

Макулна дегенерация: Гроздето може да попречи на свързаната с възрастта загуба на зрение или дегенерация на макулата. Три порции грозде на ден могат да намалят риска от дегенерация с над 36%.

Катаракта: Флавоноидите в гроздето са антиоксиданти, които могат да намалят и да се борят с вредите, причинени от свободните радикали, като например катаракта, както и сърдечно-съдови заболявания, рак, и свързани с остаряването проблеми.

Холестерол: Гроздето съдържа съединение (pterostilbene), което е в състояние да понижи нивото на холестерола. Сапонините (сложни глюкозиди), присъстващи в ципата на гроздето, могат да предотвратят абсорбирането на холестерола като се свързват с него.

Антибактериално действие: Червеното грозде има силни антибактериални и антивирусни свойства и може да предпазва от инфекции.

Противоракови свойства: Гроздето е установено, че има силни антиракови свойства, свързани с противовъзпалителното действие на ресвератрола. Гроздето е особено ефикасно при рак на дебелото черво и на гърдата. Гроздовият сок не само предотвратява риска от рак, но и потиска растежа и размножаването на раковите клетки.

Гроздето играе основна роля в предотвратяването на многобройни здравословни проблеми и може да се използва като домашно средство срещу някои болести. Стафидите (сушени гроздови зърна) са изключително питателни и помагат при много проблеми, включително запек, ацидоза, анемия, повишена температура, полова слабост и др.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02579 seconds