Новини и статии

Може ли човек да редактира паметта си?

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 18 March 2010

mib-memory-flash

Новите методи за корекция на спомените дават надежда, че ще един ден ще е възможно да се излекуват фобиите, посттравматичният стрес и другите синдроми, свързани с повишена тревожност.

На първия етап на лечението споменът се „извлича от архива" и пациентът бива подтикван отново да изпита емоциите от даденото събитие - най-често това  е страх или отчаяние. Например, на ухапан от куче, показват фотография на животното, след което обучават пациента да реагира по различен начин на извикания спомен.  Последният етап е „редактираният" спомен да се затвърди в мозъка.

Стремежът не е напълно да се изтрият спомените -  освен етичната страна, това би навправило проблемно запазването на другата информация в паметта, асоциативно свързана с нежеланата. Според Роджър Питмън, преподавател по психиатрия в Харвард, идеалното постижение би било да се намали или ликвидира страхът от спомена за дадено преживяване. Тези нови изследвания се базират на радикално различното разбиране на механизма, по който спомените остават в мозъка. Преди се смяташе, че те се запечатват  като фотография - всички детайли се фиксират в един миг. Сега много специалисти смятат, че спомените се съхраняват от мозъка подобно на папки в чекмедже -  и докато разглеждаш някоя, може да промениш нещо в нея.

При обичайното лечение на психически травми и фобии пациентът бива заставен да се срещне с причинителя в безопасни условия и постепенно инстинктивният страх отслабва. „Но този метод не отстранява страшните спомени, а рецидивите на фобиите са често явление", посочва д-р Една  Фоа от Пенсилванския университет.

Надеждата на учените е, че чрез новите методи ще могат да минимизират инстинктивния страх и дори да го ликвидират завинаги. Усилията са фокусирани към момента на извличане на спомена от архива и запаметяването на редактирания вариант.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15882 seconds