Новини и статии

Бягането подобрява паметта и функциите на мозъка

Публикувано в: Фитнес и тонус 19 January 2010

bp_fall06_backyard_jogging_l

Всички знаем, че тичането е полезно за тялото, но според учени от университета в Кеймбридж, то може да направи чудеса и за ума.

Редовният джогинг води до растеж на нови клетки в областта на мозъка, като стимулира паметта. Не е ясно защо аеробните упражнения водят до растеж на сивото вещество, но те могат да бъдат свързани с повишаване на притока на кръв или по-високите нива на хормони, които се освобождават при физически упражнения. Тимъти Боси, старши ръководител на изследването, заяви, че група от учени е направила експеримент с две мишки, едната от които е тичала на колелото в клетката, а другата не. След няколко дни специалистите направили на животните изследвания на мозъка и паметта. Резултатите показали, че тичането е причинило растеж на мозъчната тъкан, която прераснала в сиво вещество, създавайки средно по 6000 нови мозъчни клетки.

Предишни изследвания на хора с депресия показват, че оплакванията и симптомите им могат да се подобрят, ако се упражняват редовно, тъй като някои антидепресанти насърчават растежа на мозъчни клетки. След експеримента става ясно, че тичаме ли можем много по-лесно да си припомняме спомени, без да ги бъркаме, което е умение от съществено значение за обучението или други познавателни задачи. 

 

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14044 seconds