Новини и статии

Не бързайте да сваляте високото кръвно

Публикувано в: Здравни новини 12 July 2009

Измерване на кръвно налягане

Имате високо кръвно налягане. Не бързайте да се паникьосвате: мнението на медиците относно този проблем се променя. Някои специалисти даже не смятат, че то трябва да се свали веднага.

При здравите хора, без патологии и рискови фактори, границите на нормалното налягане са 140 на 90, смята президентът на Европейския конгрес по хипертония професор Джузепе Манча. Авторите на три изследвания, които са обхванали почти 30 хиляди пациенти, имащи рискови фактори (диабет, сърдечна недостатъчност), са открили че в такива случаи кръвно под 125-120 на 70 е доста опасно, тъй като се увеличава риска от инфаркт на миокарда и инсулт. Това се случва, защото при забавянето на движението на кръвта, тя не изпълнява своята естествена функция за доставката на полезните субстанции в организма, такива като кислород, глюкоза и други необходими енергийни компоненти. При тези болни налягането не трябва да се сваля под установеното от лекаря ниво. Това напомня ситуацията с пътното движение: не трябва да се превишават установените ограничения на скоростта, но да се движиш прекалено бавно също е свързано с проблеми. Лекарите също така смятат, че трябва да се мери кръвното и на децата и тинейджърите. Ако при възрастните хора една от причините за повишеното кръвно се смята затлъстяването, следователно защо да не се мери и на пълните деца с нарушена обмяна на веществата, а техният брой става все по-голям в САЩ и Европа.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20790 seconds