Новини и статии

Световен ден за борба с хипертонията

Публикувано в: Здравни новини 17 May 2010

svetovendenzaborbashipertoniyata

Днес е Световният ден за борба с хипертонията. Той се отбелязва от 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Целта е да се повиши информираността на обществото за заболяването, а оттам и превенцията.

Специалистите напомнят, че поддържането на здравословно тегло може да предпази от високо кръвно налягане. Хипертонията се среща 6 пъти по-често при хората със затлъстяване, а инфарктът и внезапната сърдечна смърт сполетява най-вече пълните хора. Талия над 102 сантиметра за мъжете и над 88 сантиметра за жените показва повишена заплаха от сърдечно-съдови заболявания. Над 1 млрд. души по света са с наднормено тегло, като 400 млн. от тях са със затлъстяване. Още по-тревожен е фактът, че едно от шест деца в света е със свръхтегло.

По инициатива на община Пловдив пред централната сграда на администрацията днес до 17:00 часа ще се извършват безплатни измервания на кръвното налягане. Акцията, посветена Световния ден за борба с хипертонията, ще продължи до 19 май.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20904 seconds