Новини и статии

Ниското самочувствие в детството води до затлъстяване

Публикувано в: Психично здраве 11 September 2009

Тъжно хлапе

Децата с ниско самочувствие има по-голям шанс да напълнеят като възрастни, сочат изводите на екип от изследователи от Кралския колеж в Лондон, цитирани от БиБиСи.

Проучването, в което участват 6 500 души, е установило, че 10-годишните деца с ниско самочувствие имат тенденция към напълняване, след като пораснат. Според изследователите това е особено валидно при момичетата. Експерт в областта заяви, че резултатите подчертават, че ранната намеса е ключова за справяне с напълняването. Теглото и ръстът на децата е бил измерен при деца на 10-годишна възраст, а те са докладвали за развитието си, когато станали на 30. Тяхното емоционално състояние също е било отбелязано, посочват изследователите в списание BMC Medicine. Децата с по-ниско самочувствие, тези, които чувстват, че по-малко контролират живота си и онези, които се тревожат повече, са били по-склонни към напълняване в следващите 20 години от живота си, сочат резултатите от проучването. Професор Дейвид Колиър, ръководещ проучването, заяви: "Това, което е новост за това проучване е, че напълняването се смяташе за медицинско разстройство на диаболизма, а това, което установихме е, че емоционалните проблеми са рисков фактор за развитието на този проблем. Това не важи за хората с дълбоки психологически проблеми, тревожността и ниското самочувствие бяха в рамките на нормалните стойности". 

 

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02354 seconds