Новини и статии

Защо обичаме сладко или солено?

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 28 December 2009

53436b70fab7f954_cravings

Оказва се, че влечението към определени вкусови усещания не е случайно. Слабостта към шоколад възниква, например, заради недостиг на серотонин, хормона на удоволствието.

Американски учени са провели изследване с участието на 18 000 души, като целта била да открият връзка между характера на човека и хранителните му предпочитания.

Горчивите храни обикновено са предпочитани от хора, постоянно намиращи се в центъра на вниманието, а млечните продукти са любими на сдържаните интроверти, склонни към уединение. Жизнелюбивите личности, непрекъснато подчертаващи своята уникалност, обожават бонбоните.

Според авторите на експеримента хората, които обичат солено, не само изпитват дефицит на определени минерални вещества, но и са личности, плуващи по течението и смятащи, че съдбата им не се определя от тях, а от външни обстоятелства. Любовта към лютивата храна е признак не само на нестабилно кръвно налягане, но и на педантичност. А пристрастието едновременно към сладко и солено е типично за талантливите и творчески натури.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19178 seconds