Новини и статии

Обезболяващите повишават риск от загуба на слух при мъжете

Публикувано в: Превенция и хигиена 1 March 2010

takingpills

Американски учени са установили, че употребата на масовите обезболяващи медикаменти увеличава опасността от глухота при мъже под 60-годишна възраст. Изследването, публикувано в American Journal of Medicine, показва, че приемът на аспирин, ацетаминофен, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства застрашава слуха.

Проучването е обхванало над 26 000 мъже и проследява връзката между фактори като употреба на обезболяващи, шумна среда, възраст и др., със състоянието на слуха. Аспиринът повишава риска с 33% при хората под 60 години, нестероидните лекарства - с 61% при мъжете под 50 години и с 32% - между 50 и 60 години, както и с 16% при тези, които са на 60 и повече години. Редовната употреба на ацетаминофен застрашава слуха с 99% при мъжете под 50 години, с 38% при тези на възраст от 50 до 59 години, и с 16% при хората над 60.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08169 seconds