Новини и статии

Преди да се качите на самолета

Публикувано в: Превенция и хигиена 3 February 2010

plane

Пътуването по въздуха отдавна не е приключение, а все по-достъпен начин за съвременния човек да се придвижва на големи разстояния. Признават или не, почти всички хора изпитват притеснения, когато им предстои да летят или вече са във въздуха. Лекари с различни специалности коментират има ли здравословни състояния, при които полетите са нежелателни или напълно противопоказни.

Д-р Катя Тодорова, ендокринолог, СБАЛАГ „Майчин дом", клиника „Висок майчин риск"

Всяка бременност е рискова за пътуване в самолет, но ако жената по принцип е здрава и няма усложнения, може да ползва този транспорт. Разбира се, не е желателно да се лети при наближаването на термина, за да не започне раждането във въздуха.

Не препоръчвам да пътуват със самолет високорискови бременни жени - с високо кръвно налягане, нисък хемоглобин, белтък в урината, значително наддаване на тегло, данни за инфекция, включително вагинална. Също и жените с предшестващи сърдечно-съдови заболявания. Задължителна лекарска консултация преди полет трябва да търсят и бременните с ултразвукови данни за нарушения в развитието на плода.

Излишно е да се споменава, че бременните със заплашващ аборт не само че не трябва да летят със самолет, но трябва да спазват стриктно режима с почивка на легло.

Доц. Нина Гочева, ръководител на Кардиологична клиника в Националната кардиологична болница

Няма сериозни противопоказания за пътуване на хората със стабилизирани сърдечно-съдови заболявания със самолет, защото съвременните машини поддържат постоянно налягане в кабината.

Пациентите след остър миокарден инфаркт трябва да се въздържат от полети до един месец след инцидента. Особено внимание изисква пътуването на хора с разширени вени, особено дълбоки. Те трябва да вземат профилактични мерки, ако им предстои дълъг полет. По лекарско предписание и след преценка на риска от кървене може еднократно преди полета да се приложи инжекция с нискомолекулен хепарин.

Таблетка обикновен аспирин от 500 мг също може да има добро профилактично действие срещу риска от тромбоемболизъм. По време на полета да се пие много вода, да се прави лека гимнастика (упражненията са показани в бордните списания) и да не се употребява алкохол. Всеки хронично болен трябва да носи със себе си в ръчния багаж предписаните му лекарства.

Проф. Димитър Чавдаров, невролог, Неврологичен център „Сацер"

Пациентите, преживели мозъчносъдов инцидент, трябва да бъдат предпазливи по време на полет, защото по-трудно се адаптират към променливи условия на средата. Добре е да направят неврологична консултация преди пътуването. Хората с епилепсия по принцип нямат медицински противопоказания за пътуване със самолет. Но ако изпитват силен страх от летене, добре е да бъдат подготвени чрез психотерапия или с някои медикаменти. Това важи и за иначе здравите хора, които имат т.нар. аерофобия. Добре е те да не летят сами, за да има кой да отвлича вниманието им и да ги успокоява.

Към височинно главоболие, въпреки изравненото налягане в кабината, са склонни хора с хипотония и с шипове на вратните прешлени.

Д-р Николай Улевинов, УНГ, Университетска педиатрична белодробна болница - София

Пътниците, страдащи от хронична алергична хрема с постоянно запушен нос, както и хората с остро респираторно заболяване, трябва много добре да се подготвят преди полет!

При промяна на налягането по време на излитане и кацане може да се получи запушване на евстахиевата тръба и силни болки в ухото. Затова носът да е отпушен с капки, а по време на полета да се дъвче дъвка и да се пие течност на малки глътки продължително време.

При липса на адекватна подготовка и полет при запушен нос може да се получи т.нар. аероотит. Той се проявява с натрупване на течност в лигавицата на средното ухо и силни болки. Ако стане това, трябва да се потърси помощ от УНГ специалист.

Доц. Руска Христова, национален консултант по очни болести, ръководител на Очната клиника в ИСУЛ

При излитане и кацане много рядко може да се получат кръвоизливи в окото, които най-често не са опасни и се разнасят сами за непродължително време. При дългите полети заради по-ниската влажност на въздуха в самолета има риск от изсъхване и възпаление на конюнктивата. Срещу това трябва да се използват изкуствени сълзи на капки.

След очни операции - за перде или за отлепване на ретината, не трябва да се лети в продължение на 7 до 10 дни.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06076 seconds