Новини и статии

Оралните контрацептиви не застрашават здравето

Публикувано в: Сексуално здраве 12 March 2010

contraceptivepill

Британски учени са установили, че жените, които приемат контрацептивни таблетки, могат да очакват да живеят по-дълго, съобщава Ройтерс.

Едно от най-мащабните изследвания върху хапчетата против забременяване не показва никаква връзка между лекарствата и дългосрочния риск за живота. Проучването, публикувано в British Medical Journal, е обхванало 46 000 жени за период от близо 40 години. Сред участничките, приемали орални контрацептиви, е имало значително по-ниска смъртност от всякакви причини, спрямо жените, които никога не са ползвали хапчетата. Учените обаче подчертават, че тяхното изследване, започнало през 1968 г., може да е валидно само за приема на стария вид хапчета, а не за модерните лекарства.

При предишни изследвания е установено, че медикаментът срещу нежелана бременност може да увеличава риска от преждевременна смърт, особено при по-възрастни жени или пушачки.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15474 seconds