Новини и статии

Нормални ли сме? Толерираме най-масовото убийство.

Публикувано в: Превенция и хигиена 23 February 2010

12820098

Каква е тази нова идиотщина -  се пита всеки нормален човек у нас? Щял да пострада бизнесът на ресторантьорите. Тия да ги разправят на хората, които не са прекрачвали границите на милата ни татковина. Защо той не пострада в Ирландия, която още през 2004-та въведе забраната за пушене? А в Италия защо никой собственик не се оплака от липса на клиенти, след като на 10 януари 2005 г. забраната влезе в сила?

Точно месец след това обиколих за 10 дни почти цялата северна част на страната. Навсякъде ресторанти и кафенета се пукаха по шевовете. И пред тях непрекъснато имаше опашки - от пушачи, излезли да дръпнат фас отвън. Никой дори не си и помисляше, че може да наруши забраната. Напротив, и върлите цигараджии се кефиха, че очите им не смъдят от дим, докато похапват пица.

Преродих се, похвали ми се приятел, който от 20 години е управител в луксозен ресторант в Париж. След забраната за пушене в началото на 2008 година целият персонал, сред които и много почитатели на „фъшкиите", ходим с кеф на работа, обясни той.
В Лондон беше празник, когато влезе в сила забраната за пушене, твърдят българите там. Факт е, че няма фалирало заведение в Европа заради забраната за тютюнопушене!

„Дано в скоро време държавниците ви осъзнаят колко губи туризмът ви, ако не забраните пушенето", казва Марк Смит от Лондон. Той демонстративно отваряше врати и прозорци при влизането си в барчето или ресторанта на прекрасен нов хотел в Пампорово. Дошъл да покара ски за 2 седмици през февруари, но смяташе да си тръгва предсрочно заради принудата да диша цигарен дим. Защото, колкото и да е свеж въздухът навън, влезеш ли в хотела, отвсякъде се усмърдяваш.

В крайна сметка се оказва, че нашият законотворец милее не за бизнеса на ресторантьори и хотелиери, а за собствения си джоб. Какво ни правят на будали - всеки се сеща кой плаща за отмяната на забраната за тютюнопушене. Като са толкова загрижени депутатите, защо не защитят отровените от цигараджиите пасивни пушачи? Защото те са най-потърпевшите. Доказва го и статистиката!

На 9.12. 2009 г. Световната здравна организация съобщи, че пасивното пушене става причина за преждевременната смърт на 600 хиляди души всяка година. Това са глупости, чувам веднага възмущението на най-големите егоисти и най-масови убийци - пушачите.

Тогава чуйте моята история. Преди 10 години най-добрите специалисти по белодробни заболявания в Пловдив и София ме заклинаха да откажа цигарите, тъй като дробовете ми са на 60-годишен страстен пушач.

Но, хора, аз никога не съм палила цигара през живота си! А около теб пушат ли, попитаха ме лекарите. Пушат като комин. Оказа се, че прекрасните ми колеги са потенциалните ми убийци. Благодарение на тяхното удоволствие да си дръпнат цигара, аз трябваше да се лекувам 8 месеца. За, които държавата плаща болнични, ако не е известно на щадящите „бизнеса", а не хората, законотворци.

В същата ситуация в момента е моя приятелка. И нея лекарите предупреждават  да спре цигарите. А тя вече години наред гълта дима на любимия си съпруг, който трови не само нея, но и децата им. Как да го накарам да спре да пуши, дробовете му са проядени, пита ме злощастницата. А твоите как са, рикоширам аз. Зле, вече трети път влизам в болница. Тя, горкана, се загрижила да спаси човека, който я трови. Егоистът, който мисли само за своето удоволствие.

Бичуваме наркоманите, а те погубват физически само себе си и психически близките си. Защо не си отворим очите за наистина най-масовите физически убийци - пушачите?  Докога, бе хора, ще толерираме бащите си, майките си, братята си, сестрите си, приятелите си, колегите си УБИЙЦИ?    

Ако мислите като мен, гласувайте срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на:  http://bgpetition.com/bez-tsigaren-dim/index.html

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Нека все пак сме толерантни към правото на свободно слово и личен избор, защото явно хората забравят за това или просто е по-лесно да наречеш един пушач убиец и егоист, вместо да се отнесеш към фактите. Защото по-голям проблем е стресът (и виновник за рака), за което не е удобно да се говори, за него хапчета няма (колко жалко за големите фармацефтични компании компании). Нека хората правят това, което обичат и нека всеки сам си носи кръста. Имаме по-големи проблеми от това дали да се пуши на обществени места или не! Но както винаги това не е удобна тема за разговор!

Сигурно всеки пушач си мисли: Паля цигара от егоизим и защото нещо ми се е приубивало!

Поздравления към автора за невероятното сравнение на пушача и убиеца! Определено отказахте нацията от вредния навик. Бихте ли сравнили по подобен начин хората употребяващи алкохол, неспортуващите и ядящите вредни храни? Искам да знам към коя категория да отнеса себе си?

Поредният кьор-фишек от политиците - големи приказки без покритие. Голямо засилване, наредби, срокове - категорично спираме пушенето на обществени места, но не веднага, че стресът е голям... А сега се оказа, че изобщо няма да го бъде. Не, че не сме свикнали с тези празни и нищо не значещи наредби... Коят е била твърдо устоявана ? Нито една. Затова и народът ни е недисциплиниран. Каквито законите, такива и наказанията. Като в едно разхайдтено семейство - родители без авторитет, пасивни и безразлични и, съответно, деца, които се възползват от това, но не за добро. После друг е виновен, разбира се. Така никой в Б-я не уважава законите, защото всички са от ден до пладне - измислят ги, но, за да виждят в Европа, че ги има и за да пълнят справочниците. Това ако е държава и това ако са политици... ихо-ихо и после тихо. Авторитет - кръгла нула. Съжалявам, че живея в такова ТКЗС.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12671 seconds