Новини и статии

Отказът на цигари дава незабавен ефект за здравето

Публикувано в: Здравни новини 6 July 2009

Да откажем цигарите

Спирането на пушенето е от полза за здравето, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания, но не след пет-десет години, както се смяташе по-рано, а веднага само след няколко седмици, се казва в статия на американски учени, публикувана в списание CHEST.

"Връзката между пушенето, възпалителните процеси и сърдечно-съдовите заболявания е добре известна. Няколко изследвания са показали, че отказът от пушенето намалява риска от заболявания, свързани с коронарните артерии, в течения на пет-десет години. Но незабавното въздействие от отказа от тютюнопушенето върху биомаркерите, свързани със сърдечните заболявания, по-рано не е било изследване", пишат учените. Авторите на статията, Кристина Метц от Института за медицински изследвания "Файнщейн" и нейните колеги, са проучили присъствието на специфичните възпалителни маркери при 46 жени от рискова група със сърдечно-съдови заболявания. Броят на маркерите е бил отчитан четири пъти в течение на шест-седем седмици във времето, когато участничките в експеримента са отказали цигарите. Резултатите са показали, че прекратяването на пушенето носи значително намаляване в кръвта на белтъка VCAM-1, свързан с развитието на атеросклероза, редица разновидности на белтъка TNF (фактор за некрозата на тумори). Едновременно с това, авторите отбелязват, че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се разширят познанията за бързите резултати при отказа от цигарите.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11275 seconds