Новини и статии

Открита е причината за светлочувствителност при мигрена

Публикувано в: Здравни новини 11 January 2010

4advancesinheadachesmigraine04ss

Учени от „Харвард" са установили защо светлината е дразнеща за страдащите от мигрена. Проучването, публикувано в Nature Neuroscience, е проведено с 20 незрящи пациенти с мигрена, които са разделени на две групи - едните са напълно слепи вследствие на заболяване и без никакъв усет за светло или тъмно, а останалите са загубили зрението си, но са запазили способността да възприемат светлината.

Резултатите показват, че светлината активира реакция в част от мозъчните неврони, които остават активни за известно време. Сигналите, които се пренасят от ретината чрез оптичния нерв, по някакъв начин влошават болката при този тип главоболия. Учените открили, че напълно слепите хора не изпитват промяна в състоянието си, когато бъдат изложени на пряка светлина (най-вече от синия и сивия спектър), докато участниците от втората група усещат влошаване.

Външните фактори също допринасят за мигренозните главоболия, които не са само неврологичен проблем, допълват специалистите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22939 seconds