Новини и статии

Сезонът на голямото ядене

Публикувано в: Хранене и диети 27 December 2010

skirtsteak

Празниците са съвсем близо и хората вече се запасяват с хранителни продукти, с които да отрупат празничната трапеза. Преди да седнете на масата и да напълните чинията си за пореден път се замислете за последствията. Освен дискомфорт на стомашно-чревния тракт може да се получат и някои доста неприятни странични ефекти.

На първо място е неприятната миризма - червените меса причиняват изпускането на не особено приятни аромати. Храната, наситена с мазнини, усилва работата на мастните жлези, което може да предизвиква обрив на лицето. Алергиите също се изострят при консумацията на различните и многобройни храни по празниците.

Сезонът на преяждането още може да ви докара киселини, повишен холестерол (увеличава риска от сърдечносъдови проблеми, инфаркт и др.), отоци - за тях вина имат продуктите, богати на захар и сол, защото те пречат за извеждането на течностите от организма.

След изобилието по празниците може да забележите влошаване на паметта. Тук отново са виновни храните с повишено съдържание на мазнини. Особено уязвими са възрастните хора. Привържениците на диетата с богато съдържание на белтъчини и ниско съдържание на въглехидрати пък рискуват да получат камъни в бъбреците. Главоболието и мигрената също могат да ви навестят по Коледа и Нова година. Те са страничен ефект от храни, богати на аминокиселини - шоколад, сирена, червено вино.

За да не изпитвате болка и дискомфорт и тази година, внимавайте с размера на порциите и не злоупотребявайте нито с храната, нито с алкохола.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20564 seconds