Новини и статии

Пъпешът успокоява, а динята вталява

Публикувано в: Хранене и диети 21 September 2010

watermelonslices

Динята и пъпешът скоро ще изчезнат от сергиите, затова не бива да ги подминаваме. Сладките плодове са не само вкусни и освежаващи през лятото, но и очистващи и разкрасяващи през есента. Полезните им вещества помагат на сърцето да работи по-добре, кожата да сияе, тялото да е стегнато, а лицето да е усмихнато.

Динята утолява жаждата, засища глада и изхвърля отровите от тялото ни. Родила се е преди хилядолетия в Африка, още древните египтяни са садили бостани по поречието на Нил, а динени семки са открити в гроба на фараон Тутанкамон. Дебеланата е достигнала нашите географски ширини с рицарите кръстоносци.

Динята, когато е узряла, съдържа 95% вода, захароза, гликоза и фруктоза. Има още пектинови вещества, целулоза, фолиева киселина, каротин и няма никакви мазнини. Динята прочиства бъбреците, килограмите и лошия холестерол.

Плодът складира калциеви, магнезиеви, железни соли и кобалт. Магнезият се бори със стреса, но изтича през лятото от тялото ни заедно с потта. Учените са изчислили, че със сто грама диня си набавяме дневните нужди от него.

Учените твърдят, че плодът е природна виагра, тъй като стимулира либидото. Динята е подходяща за есенното прочистване на организма. Идеално действат два килограма дневно на четири-пет пъти. Ако сте гладни, можете да добавите варен ориз или препечени филийки.

Динята служи и за разкрасяване, тъй като хидратира кожата. Достатъчно е да натриете лицето и шията. Кожата ви ще се тонизира от домашен лосион от равни части сок на праскова и диня. Друг начин е да смесите диня, половин банан и няколко лъжици кисело мляко. А допълнително няколко капки витамин Е ще предпазят кожата от стареене и от ярките слънчеви лъчи.

В пъпешите също има много вода и затова те доста освежават и ободряват. Меката им част съдържа захар, нишесте, витамини С и В, каротин и фолиева киселина. Пъпешът съдържа и желязо, калий, калций, натрий, магнезий и затова е полезен при изтощение и малокръвие, при атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания.

Редовното хапване на пъпеш действа добре при нервност и умствена преумора. Фолиевата киселина е изключително полезна за нервната система, тя е отговорна за емоционалното равновесие и доброто настроение. Подходяща диета за здраве и отслабване е веднъж в седмицата да изяждаме от 3 до 5 кг пъпеш. С хапването на сладкия плод може да си правите по 1-2 разтоварващи дни.

Пъпешът подхранва и тонизира кожата и устните. Един месец с пъпешова маска лицето става гладко и сияйно и се отървавате от луничките. Когато кожата ви изглежда изтощена и посивяла, можете да използвате каша от пъпеш за подхранване. Необходимо ви е само резенче от плода, силно намачкано и направено на каша. Може да прибавите и лъжичка мед и няколко капки лимонов сок. Пъпешът подпомага растежа на косата и я прави по-гъста.

Най-разпространената кулинарна кръстоска у нас през лятото е диня с мастика, а някои предпочитат пъпеш с джин. И докато ние хвърляме корите на прасетата, то китайците ги пържат и ги хапват с апетит. Семките пък са много богати на цинк, полезен за кожата и косата, а според народната медицина са и естествен афродизиак.

Във Франция и Испания плодовете се предлагат като предястие. Освен да се консумират натюр и да служат за прочистващи режими, динята и пъпешът може да са част от коктейли, мусове, плодови салати, сладолед.

Жаждата се утолява чудесно с динен сок. Приготвя се от 350 г месеста част, 150 г захар, лимонов сок, 50 г бяло сухо вино, 600 г вода. Захарта и лимоновият сок се разтварят в гореща преварена вода до кипене. После охлаждате, слагате нарязаната на ситно диня и пъхате за половин час в хладилника. Накрая добавяте виното. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20110 seconds