Новини и статии

Сезонът на дините

Публикувано в: Хранене и диети 22 July 2010

dinya

Магазините и пазарите вече са заляти от дини. Кои са полезните и кои са вредните качества на този плод? Какви опасности се крият в кората на динята и как да ги избегнем? На тези въпроси ще се опитаме да ви отговорим в следващите редове.

Защо да ядем диня?

Дините са богати на антиоксидантите аскорбинова киселина, каротин, ниацин, тиамин и рибофлавин, които укрепват и подмладяват организма, а някои от тях имат и противораково действие. Тези вещества се съдържат и в много други плодове, но предимството на динята е в нейното високо съдържание на безценната фолиева киселина (или витамин В9), без която човешкият организъм не може да се развива нормално.

Фолацинът (другото име на този витамин) е необходим за изграждането на ДНК и РНК, той участва в делението на клетките и регулира абсорбирането и преработването на белтъците. Тези микропроцеси са незабележими, но видимият ефект от фолиевата киселина е здравия тен на кожата, подобреното храносмилане, а при младите майки - по-обилната кърма.

Храните съдържащи В6 се препоръчват и на бременните жени, защото недостигът на този елемент се отразява отрицателно на формирането на нервната система на плода. Освен това нарушенията във възпроизводството на ДНК (които могат да настъпят от липса на фолацин) потенциално повишават риска от ракови образувания.

Странични действия

Както е известно динята има силно пикочогонно действие и след изяждането на една порция естествените пориви за уриниране зачестяват. Освен това консумирането на диня заедно с други храни или веднага след това предизвиква образуване на газове, което води до естетически неудобства, а понякога и болка.

Динята е полезна за сърцето и за бъбреците

Едно от богатствата на динята е съдържащият се в нея магнезий. В 100 грама от нея има 60% от необходимата за организма дневна доза от този микроелемент.

Магнезият е полезен главно, защото осигурява нормалното усвояване от организма на витамини и минерали (като калий, натрий, калций и др.). Освен това магнезият подобрява функцията на мускулите и нервите. Чести симптоми на дефицита на магнезий са мускулни крампи, бодежи, отпадналост и умора, а трайната липса може да се отрази на сърцето - нарушенията в проводимостта на нервите в съчетание с нисък тонус на съдовете може да предизвикат аритмия и да увеличат риска от инфаркт.

Хората с проблеми с кръвно налягане трябва да приемат храна с по-голямо количество магнезий. Магнезият е полезен и за бъбреците. Той предотвратява образуването на камъни и въобще намалява отлагането на соли в организма. Смята се, че магнезият е отличен антидепресант. Ако няколко поредни дни  сте в лошо настроение, сънят ви е нарушен и се концентрирате трудно в рутинните задължения може би една динена диета ще възстанови силите и бодростта ви.

Странични действия

Важните за организма вещества в динята са много, но това не означава, че те трябва да се доставят само от този плод. Общо взето техните стойности  не са толкова високи и например, за да си доставите препоръчителната дневна доза желязо трябва да изядете почти 2 килограма диня! Храненето трябва да е балансирано, не е възможно да получите всички витамини от един продукт. 

Динята е почти като напитка

Динята е богата на микроелементи, но главното и съдържание е водата - 85 до 90%. Тя утолява отлично жаждата и в горещите летни дни играе ролята на разхладителна напитка. За разлика от газираните напитки и много плодови сокове, в нея няма трудноусвоими захари, които изискват производсво на инсулин и следователно тя може да се яде и от диабетици, разбира се умерено. От друга страна в динята има минерални соли, т.е. тя поддържа нормалния водно-солен баланс без да нанася вреда на бъбреците.

Странични действия

Фибрите в динята, както и магнезият подобрява функията на червата. При хора с проблеми със стомашночревния тракт прекаляването с нейната консумация може да предизвика диария и обезводняване.

За отслабване

Способността на динята да ускорява загубата на килограми се дължи на няколко фактора. Първият е нейното пикочогонно действие : динята изхвърля излишните течности, от което можете по-лесно да свалите 1-2 килограма.

Вторият е, че тя запълва стомаха и утолява чувството за глад, а същевременно е ниско калорична (38 калории в 100 грама). И не на последно място е сладкият вкус на динята. Известно е, че този вкус дава на мозъка най-силния сигнал  за заситеност, така че един разтоварващ ден с диня е много по-поносим, отколкото например с краставици.

Технологията на динената диета е проста. Разрешената дневна доза е 1-1,5 килограма диня с ръжен хляб и сухари, чай и кафе не трябва да се пият. Тази диета е полезна не само за фигурата. Тя отлично прочиства целия организъм, изхвърля шлаки, пясък, излишна сол, даже холестерол, а едновременно с това засилва имунитета. Диетата обаче има противопоказания. Тя не трябва да се прилага при понижена функция на бъбреците (те няма да смогнат да отделят излишните течности) и при наличие на камъни в бъбреците над 4 милиметра в диаметър.

Странични действия

Както при всички диети с един единствен плод, динената диета не трябва да се прави повече от два поредни дни. А за съжаление за 2 дни не може да се отслабне. За да започнете да се вталявате трябва да повтаряте редовно разтоварващата диета през интервал от 4-5 дни, като в интервалите не прекалявате с храната.

Химия и биология

И най-накрая, за потенциалната опасност на динята. Природата е създала този плод полезен и хранителен, но търговските интереси  му се отразянат неблагоприятно. Нитратите, с които се отглеждат дините, за да растат по-бързо и да бъдат по-едри могат да предизвикат отравяне. Те се натрупват в организма и с времето може да причинят слабост, понижаване на имунитета, раздразнителност и безсъние. А при деца, бременни и страдащи от заболявания на храносмилателния тракт е възможно да се появят неприятни симптоми няколко часа след консумацията: гадене, повръщане, виене на свят и болки. При това без лабораторен анализ е невъзможно да се направи разлика между „отровната " и необработената с химикали диня.

Неприятни последици могат да предизвикат и микробите. Условията, при които се отглеждат, превозват и съхраняват дините създават идеална среда за размножаване на микроорганизми. Дори да не попадат във вътрешността на плода, те изобилстват по кората, а от там се пренасят лесно по масата и в стомаха. За да избегнете инфекции и хранително отравяне, съблюдавайте няколко прости правила:

  • Никога не купувайте разрязани или наранени дини. Също и ако продавачът е изрязал триъгълниче от плода, за да ви увери, че е узрял.
  • Отрязаните и пакетирани резени диня в магазините не са по-безопасни от тези, които се продават на пазара.
  • Не слагайте закупената диня на кухненската маса преди да сте я измили щателно под течаща вода. Микробите може да останат на повърхността и да се пренесат на други продукти. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12813 seconds