Новини и статии

Почивките през деня помагат на паметта да работи ефективно

Публикувано в: Психично здраве, Релакс и антистрес 28 January 2010

needholiday

Американски учени твърдят, че прекъсването на работния процес (за кафе например) след получаването на нова информация помага на мозъка да я запомни по-бързо и трайно.

Проучването, публикувано в Neuron, разкрива, че кратките почивки по време на работа могат да помогнат за сортирането и запаметяването на информация, също както и сънят през нощта.

Учените са изпробвали асоциативната памет на доброволци, за да проверят дали новата информация се затвърждава по време на съзнателна почивка в будно състояние. Резултатите показват, че по време на паузите мозъчните зони, които отговарят за запаметяването, също са толкова активни, както и по време на приемането на данните. Мозъкът работи ефективно и по време на почивка, което я прави важна за паметта и познавателните функции като цяло, заключават учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12023 seconds