Новини и статии

Откриха гени, които карат човека да спи по-малко

Публикувано в: Психично здраве, Релакс и антистрес 14 August 2009

sleep

Учените са открили гени, които помагат на хората да спят съществено по-малко от осем часа на ден - общопризнатата норма за сън - запазвайки при това обичайната си жизнена активност. Откритието ще позволи в бъдеще да се разработят методики, които да помогнат на хората, оплакващи се от лош сън, смятат авторите на изследването, публикувано в списание Science.

Професорът от Калифорнийския университет в Сан Франциско Ин Хой Фу и неговите колеги са проучили геномите на 250 души, сред които е имало два особени - на майка и дъщеря, които в течение на дълги години са си лягали в 10 вечерта и са ставали в 4-4.30 ч. сутринта, отбелязва РИА "Новости". Въпреки, че за много хора такъв режим е нормален заради необходимостта да работят много, това семейство не е изпитвало никакъв дискомфорт от този режим, напротив даже не са си представяли, че е възможно нещо различно. С други думи тяхната нужда от сън е съществено по-ниска от средностатистическата. Учените са открили, че за разлика от всички останали участници в изследването тези две жени са носители в своя геном на особени варианти на гена DEC2, съдържащ мутации, които не са се срещали при останалите хора. Изследователите са предположили, че именно тези мутации и определят специфичните циркадни ритми, на които се подчинява ежедневния цикъл на сън при майката и дъщерята в това семейство. Тези ритми определят времето в денонощието, когато на човек започва да му се приспива, а също и продължителността на съня. За проверката на своята хипотеза учените са отгледали две серии генетично модифицирани мишки, една от които е носила в себе си копие на мутиралия ген, а втората - и двата наведнъж. Изследванията са показали, че мишките от първата серия са спали средно с 1,2 часа повече от контролната група мишки без мутиралия гени, а мишките с двата мутирали гена са спали средно с 2,5 часа по-малко от нормалните си събратя. При това мишките мутанти много по-лесно и бързо са възстановявали нормалния режим на съня и бодърстване след продължително нарушение на съня, на което са били подложени преднамерено от учените. Авторите на статията за момента не са сигурни дали си струва резултатите от изследването да бъдат прилагани спрямо хора, обичащи да си поспиват, но смятат, че резултатите са много полезни за разработване на методи за борба с нарушенията на съня.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11416 seconds