Новини и статии

Полезно за хранителните добавки

Публикувано в: Хранене и диети 6 October 2010

shutterstock_76702361

Много от нас са съблазнени от обещанието за по-добро здраве и по-голяма жизненост, предлагано в опаковка с витамини и добавки. Но дали приемането им наистина ни правят по-здрави? Том Сандърс, професор по хранене и диететика в Кралския колеж в Лондон, твърди, че няма "магическо хапче", когато става дума за хранене. Приемането на добавки често върви ръка за ръка със здравословна диета и може да е трудно да се оцени ползата от тях. Освен това веществата от храната понякога се абсорбират по-лесно от организма, отколкото тези в едно хапче.

Хесперидин

Полезно за: Имунната система и кръвоносните съдове. Проучванията показват, че веществото помага при разширени вени и хемороиди. В хранителните добавки обикновено се комбинира с витамин С.

Източници: Цитрусови плодове, къпини, кайсии.

Риск: Добавките взаимодействат с лекарствата за разреждане на кръвта (като „Варфарин").

Желязо

Полезно за: Дава енергия.

Източници: Червено месо, боб, сушени плодове, яйчен жълтък, стриди и миди.

Риск: Избягвайте да приемате повече от 17 mg дневно, тъй като това може да доведе до гадене и диария, както и блокиране усвояването на калций и цинк.

Витамин К

Полезно за: Съсирването на кръвта и здравето на костите. Изследванията показват, че предпазва от рак на черния дроб и простатата. Може да противодейства на втвърдяването на артериите.

Източници: Тъмнозелените зеленчуци като зеле и спанак.

Риск: Не са известни. До 1 mg на ден е малко вероятно да причини вреда.

Ликопен

Полезно за: Ликопенът е растителен химикал, който дава червения цвят на доматите. Активира ензими в белия дроб, които предпазват от тумори.

Източници: Топлинно обработени домати и кетчуп.

Риск: Не са известни.

Магнезий

Полезно за: 300 биохимични реакции, включително получаването на енергия от храната. Ниските нива са фактор за мигрена, затлъстяване и ПМС.

Източници: Овесени трици, лющен ечемик.

Риск: Хората с бъбречни заболявания трябва да избягват добавката, защото те не могат да отделят излишните количества.

Ниацин (B3)

Полезно за: Нервната и храносмилателната системи. Известно е, че преобразува лошия холестерол в добър.

Източници: Говеждо, свинско, пилешко, зърнени култури.

Риск: Дозата до 500 mg дневно е безопасна. Повече от 1000 mg може да доведе до зачервяване, родови дефекти и проблеми с очите.

Омега-3

Полезно за: Предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Няма обаче убедителни доказателства, че подобрява умствените възможности при децата.

Източници: Мазна риба.

Риск: В зависимост от добавките, токсини в рибата.

Калий

Полезно за: Водният баланс и кръвното налягане. Проучванията потвърждават, че ниските нива на калий са свързани с инсултите. Веществото подобрява и костната плътност.

Източници: Доматени продукти, портокалов сок, фурми.

Риск: Избягвайте добавките в напреднала възраст, тъй като намалената бъбречна функция ограничава способността за отделяне на излишъка. Високите дози могат да причинят гадене, коремни болки и повръщане.

Кверцетин

Полезно за: Облекчаване на алергични симптоми като кихане и сърбеж. Лабораторни изследвания са показали, че забавя развитието на раковите клетки и предпазва от увреждания, причинени от лошия холестерол, както и понижава кръвното налягане.

Източници: Черен и зелен чай, червен лук, червени плодове.

Риск: Проучванията при животни са показали повишен риск от бъбречни тумори при дългосрочен прием на високи дози.

Ресвератрол

Полезно за: Това съединение се смята за обяснението на предпазните свойства на червеното вино за сърцето. Лабораторни тестове показват, че веществото намалява активността на ензимите, които предизвикват рак и блокира сигналите на туморите, които използват за растеж и разпространение. Ресвератролът също така предотвратява възпаления и съдови увреждания.

Източници: Червено вино и грозде.

Риск: Добавките се различават по концентрация и могат да съдържат емодин (слабително).

Селен

Полезно за: Предотвратява клетъчно увреждане и подпомага имунитета, както и функцията на щитовидната жлеза. Мащабни проучвания са доказали връзката между липсата на селен и повишения риск от рак. Селенът изглежда може да помогне и при астма и мъжки стерилитет.

Източници: Бразилски орехи, раци, сьомга и камбала.

Риск: Доза до 35 mg дневно е безопасна, но по-високи нива могат да предизвикат отравяне.

Тиамин

Полезно за: Усвояването на храната (ниските нива могат да предизвикат умора и раздразнителност), сърдечната функция и нервната система.

Източници: Зърнени храни, свинско месо, мляко.

Риск: Дози до 100 mg се считат за безопасни. Въпреки това, добавките могат да попречат на някои лекарства за сърце и диуретиците.

Суроватка

Полезно за: Намаляване на кръвното налягане и подобряване съдовата функция. Предпазва мускулите при загуба на тегло. Може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар чрез подобряване на освобождаването на инсулин.

Източници: Мляко и млечни продукти.

Риск: Възможни проблеми при непоносимост към млякото и млечните продукти.

Мая

Полезно за: Бирената мая е богат източник на B-витамини и минерали, хром и селен. Хромът подобрява контрола на кръвната захар при диабетици. Има доказателства и за контрол на холестерола.

Източници: Хранителни добавки.

Риск: Непоносимостта към истинските дрожди се среща рядко, но може да възникне при пациенти с увредена имунна система.

Цинк

Полезно за: Имунната система. Ниските нива по време на бременност увеличават риска от недоносени бебета или деца с ниско тегло.

Източници: Стриди, зърнени продукти, печен боб, говеждо месо.

Риск: Препоръчват се не повече от 25 mg дневно. По-високите дози могат да блокират други жизнено важни хранителни вещества, включително и желязото.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13525 seconds