Новини и статии

Постенето – под лекарски контрол

Публикувано в: Хранене и диети 16 November 2010

posti

Започват 40-дневните Коледни пости. Те продължават до 24 декември - Бъдни вечер, като по време на тях решилите да ги спазват не ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход - мляко, сирене, яйца.

Специалистите обаче предупреждават, че постенето нерядко може да стане причина за възникване на здравословни проблеми и у напълно здрави хора. По-продължителното лишаване от определени хранителни вещества и ограничаването на дневните калории под физиологичния праг задължително изискват лекарски контрол.

На практика постенето е диета, при която преминаването от нормалния режим към ограничението трябва да става плавно - с отказ първо от месото, а след това от другите животински храни. Препоръчва се да се ограничат тютюнопушенето, приемът на големи дози кафе на гладно, стресът и натоварването. Добре би било храненето да бъде често, например по 6 пъти на ден, на малки порции. Трябва да се избягват дразнещи стомаха храни - пикантни, пържени и твърде солени.

След постите се препоръчва постепенно захранване. Необходимо е първо да се приеме нещо лесно смилаемо - например малко кисело мляко или риба. По този начин ще се даде възможност на храносмилателните жлези „да се събудят" - да започнат нормално да функционират.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10423 seconds