Новини и статии

Подправките в защита на здравето

Публикувано в: Хранене и диети 17 May 2011

podpravki

Подправките са природни биологично активни добавки, съдържащи се в семената, листата, корените и цветовете на растенията. Те са способни да направят ястията здравословни и вкусни. Според американското издание Planet Green някои подправки могат да пречистват кръвта и да предотвратяват ракови заболявания.

Подобни полезни качества имат: босилекът (съдържа витамините А, С, К, желязо, магнезий, калий, голямо количество флавоноиди, които защитават от вредното влияние на всички видове излъчвания); джинджифилът (притежава противовирусни и противовъзпалителни свойства); магданозът (богат е на витамини, минерали, целулоза и подпомага нормалната перисталтика); куркумата (може да спре растежа на раковите образувания).

Изследване, проведено в Мичиганския университет, установило, че комбинацията от куркума и черен пипер по-ефективно потиска развитието на раковите клетки, отколкото двете подправки, взети поотделно.

Учените предупреждават, че откритието не може да се използва за предотвратяване или лечение на рак, защото в храната, която употребяваме, подправките са в много малко количество. За да има ефект, концентрацията трябва да е 20 пъти по-голяма.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19925 seconds