Новини и статии

При обменни заболявания да се избягват тестени храни

Публикувано в: Хранене и диети 2 February 2010

Белият хляб не се препоръчва на хора с наднормено тегло

Няма еднозначен отговор на въпроса полезни или вредни за здравето са тестените изделия. Всичко зависи от това кой, кога, как и в какви количества ги приема. Това сподели проф. д-р Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика.

„При млади и здрави хора без проблеми с теглото тестените храни са естествена част от менюто. На ден е нормално един здрав човек да консумира до 250-300 грама хляб или тестени изделия. Не можем да пренебрегнем факта, че за България питките, мекиците, милинките, баниците са сред традиционните храни", посочи проф. Байкова.

По думите й, съвсем по друг начин стоят нещата за хората с излишни килограми, за страдащите от обменни заболявания, за работещите на бюро. За тях тестените изделия са източник на много калории и е добре да ги избягват.

„Нашите предшественици, от които са дошли кулинарните ни традиции, са работили по цял ден на полето и са изразходвали много енергия, докато съвременните поколения най-често са сериозно обездвижени. Въпреки това ние много комбинираме различни видове въглехидратни храни - например ястия с картофи и ориз с няколко филии хляб", каза още проф. Донка Байкова.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.20105 seconds