Новини и статии

Пробив в лечението на сърдечни болести

Публикувано в: Здравни новини 24 July 2009

Лечение на сърдечни болести

Инжектирането на фактор за растежа може да ускори новото изграждане на сърдечна тъкан и да подобри сърдечната функция при мишки без използването на стволови клетки, са открили изследователи в потенциален научен пробив в областта на тези заболявания при хората, съобщи АФП.

Тъканта на сърдечния мускул нормално не се регенерира след сърдечен удар при пациенти със сърдечна слабост или у деца с наследствени малформации, според авторите на изследване, поместено в броя от 24 юли на списание "Cell" ("Клетка"). Учените инжектирали субстанция, наречена NRG1 - протеин, в перитонеалната кухина на живи мишки след сърдечен удар, веднъж на ден в продължение на 12 седмици. Изследователите открили, че възстановяването на сърцето нараства и изпомпващата функция се подобрили, в сравнение с нетретирани по този начин животни. "Доколкото ми е известно, това е първата регенеративна терапия, която може да бъде приложимо по органичен начин", съобщава Бернард Кун от Детската болница в Бостън и Харвардското медицинско училище. Според него евентуално лечение при хората може да включва дневни вливания на NRG1 в клиника за период от седмици. По-нататъшни изследвания са необходими, за да се демонстрира безопасността на подобно лечение към хора.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17082 seconds