Новини и статии

Шоколадът намалява смъртността при хората със сърдечни проблеми

Публикувано в: Здравни новини 14 August 2009

Шоколад

Хората, преживели сърдечен удар, които ядат шоколад два или повече пъти седмично, намаляват риска от смърт от сърдечен удар около три пъти повече спрямо онези, които не докосват шоколад, предаде АФП.

Това сочат данните от ново изследване, публикувано в Journal of Internal Medicine. Според него малките количества шоколад предлагат лека защита, но все пак повече, отколкото крайното въздържане от шоколада. По-ранни изследвания установиха силната връзка между шоколадовите изделия и ниското кръвно налягане или подобряването на потока на кръвта. То показва, че шоколадът намалява смъртността от сърдечни удари при по-стари здрави мъже и жените след менопауза. Но новото изследване, ръководено от Имре Янзски от Каролинския университет в Стокхолм, сочи, че употребата на шоколад може да предотврати леталния изход при лица, преживели остър инфаркт на миокарда.

"Тези характеристики са специфични за шоколада, не открихме тези свойства при сладките изделия като цяло. Изглежда, че антиоксидантите в какаото са вероятен кандидат за животоспасяващите качества", заяви Кенет Мукамал, изследовател в медицинския център "Beth Israel Deaconess" в американския град Бостън и един от авторите на изследването. Антиоксидантите са вещества, които защитават клетките от увреждания, причинени от различни свободни радикали. Това са молекули, които се събират в тялото, може да увредят клетките и се смята, че имат роля за развитието на сърдечни болести, рак, както и при процеса на стареене. В изследването участват 1 169 мъже и жени на възраст между 45 и 70 години, които са преживели сърдечен удар. Участниците са били анкетирани за техните хранителни навици в предишни години, включително за количеството изяден от тях шоколад. Резултатите са били валидни за мъже и жени от всички възрастови групи, включени в изследването. Други фактори, засягащи сърдечната дейност - употребата на алкохол, напълняването, тютюнопушенето, също са били взети под внимание. "Нашите изследвания подкрепят доказателството, че шоколадът е богат източник на благоприятни биоактивни съставки", е заключението на изследователите.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.25060 seconds