Новини и статии

Кофеинът намалява опасността от сърдечен удар

Публикувано в: Любопитно 9 November 2009

chasha_kafe

Пиенето на до осем чаши чай дневно има „значителни положителни последици за здравето", включително понижава опасността от сърдечен удар и от инсулт, показва ново изследване.

Напитките, съдържащи кофеин, като чай, кафе и какао, влияят положително на мозъчните функции, като засилват вниманието и краткосрочната памет, установили учените. Диетоложката д-р Кари Ръкстън, която анализирала 47 публикувани изследвания,установила, че приемането на 400 mg кофеин дневно, равняващи се на осем чаши чай, има „ключови благотворни ефекти върху функциите на мозъка и здравето на сърцето" без никакви негативни последици. Тя открила, че редовното пиене на чай води до „намаляване на смъртността и до понижаване на опасността от сърдечен удар и на холестерола". „Хората, които изключват напитките, съдържащи кофеин, може да пропуснат потенциалните ползи за здравето на съставките, които те съдържат", заяви д-р Ръкстън пред британския в. „Дейли Експрес". Тя допълни, че „няма нужда" децата да избягват чая и кафето и че те биха могли да са по-добри за тях от сока".

„Кофеиновите напитки несправедливо са демонизирани. Черният чай особено съдържа полифеноли, които са естествени растителни антиоксиданти. Те имат положителен ефект върху много биохимични процеси в тялото, защото предпазват клетките от вредните свободни радикали. Смята се, че флавоноидите са особено полезни, като редица изследвания показват, че съществува връзка между тях и намаляването на опасността от сърдечен удар", обяснява д-р Катрин Худ. Предишни изследвания установиха, че пиенето на до три чаши чай дневно може да намали опасността от рак на гърдата при жените под 50 години с повече от една трета, а според друго изследване пиенето на две чаши чай на ден може да предпази от сърдечен удар и засилва функционирането на мозъка.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14871 seconds