Новини и статии

Раждането може да забави множествената склероза

Публикувано в: Бременност и майчинство 24 November 2009

Бременността предпазва от множествена склероза

Белгийски и холандски учени твърдят, че раждането може да забави развитието на множествената склероза, съобщи Би Би Си. Проучването, публикувано в Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, проследява 330 жени с МС за период от 18 години и показва,че при тези от тях, които са родили, се наблюдава по-бавно развитие на сериозните симптоми на заболяването.

Множествената склероза представлява дълготрайно увреждане на централната нервна система, което засяга повече жените. Специалистите са установили, че скоростта на развитие на болестта се влияе от раждането. Данните показват, че жените с деца имат 39% по-малък риск да развият по-тежка форма на МС в сравнение с тези, които никога не са раждали. Влошаването на заболяването при майките отнема между 22 и 23 години, а при другите жени - от 13 до 15. Ефектът вероятно се дължи на хормоните през бременността, промяната на начина на живот или справянето със стреса. Точната причина е все още неясна.

Предишни изследвания обаче показват, че заболяването се влошава именно след раждане и  са необходими още доказателства в подкрепа на новата теория, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10677 seconds