Новини и статии

Расте броят на децата пушачи у нас

Публикувано в: Здравни новини 9 March 2010

smoking

За последните 20 години броят на децата, които пушат, у нас се е нараснал два пъти, като 20% от тях палят първата си цигара преди да навършат 10 години. Това сочат данните от представителни проучвания, направени през последните години от Националния център по опазване на общественото здраве. Резултатите потвърждават негативните тенденции и нагласи в областта на тютюнопушенето в детска възраст.

През пубертета пушат предимно момичетата, тъй като свързват вредния навик с отслабването, но след 15-годишна възраст и момчетата стават трайни пушачи.

Цигарите значително повишават риска от белодробни и сърдечно-съдови заболявания, както и от рак на белите дробове, смятат експерти.

Резултатите от сходни изследвания в Европа и САЩ доказват, че ако тютюнопушенето не започне в детството, то вероятността това да се случи в по-късна възраст е много по-малка. Според проучванията една трета от непушещите млади хора заявяват, че са склонни да пропушат. Учениците днес пропушват на средна възраст около 13 години.

И тази година децата от България ще имат възможност да участват в международния конкурс за рисунка под мотото „Не на цигарите!", организиран от Министерството на здравеопазването, Националния център за опазване на общественото здраве и Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания. Участниците в него ще се състезават в две групи: деца в предучилищна възраст - от 5 до 7 години, и ученици - от 7 до 11 години. Победителят ще отиде на екскурзия до Рим заедно с един придружител.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Националният център по опазване на общественото здраве предприема много инициативи за подобряване качеството на живот в България. Благодарение на своите проучвания, успява да види къде има сериозни проблеми и предприема стъпки за разрешаването им. Едни от най-тревожните тендинции са, че все повече деца тровят организмите си с цигарен дим, като в същото време не наблягат достатъчно на физическата активност. Едно от последните проучвания показва, че всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. За да спомогне за разрешаването на този проблем „Данон Сердика“ и Фондация „Димитър Бербатов“ стартираха съвместната инициатива „Активни и Здрави“, която цели да предостави повече площадки за игра. www.aktivniizdravi.com

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16549 seconds