Новини и статии

Безопасна ли е хормоналната терапия?

Публикувано в: Здравни новини 13 April 2011

menopauzaterapiyasestrogen

Американски учени твърдят, че терапията с естроген, използвана за облекчаване на симптомите при менопауза, предизвиква риск за здравето, който отшумява след края на лечението.

Изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association и обхванало над 7000 жени в продължение на 10 години, показва, че естрогенната терапия е свързана с повече случаи на инсулт и тромбоза. След прекратяване на лечението рисковете за здравето намалели.

Учените отдавна си задават въпроси дали хормоналната терапия е безопасна. Предишни проучвания са доказали увеличаване на риска от инсулт с 36%, а от образуване на съсиреци – с 47%. Опасността за здравето обаче отшумява при спиране на лечението. Жените на 50 години изглежда дори са имали и полза от приемането на естроген, което е намалило с 46% риска от инфаркт. Жените на 70 обаче не са имали същите ползи, предупреждават учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13859 seconds