Новини и статии

Ротавирусът се разпространява и при добра хигиена

Публикувано в: Превенция и хигиена Автор: Доц. Нина Гачева, епидемиолог от НЦЗРБ 9 November 2009

pottytraining240gaa013139

Стомашните разстройства при децата, причинени от ротавируси,  зачестяват през зимния сезон, противно на разпространеното схващане, че като цяло пикът на диарийните заболявания е през лятото.

Ротавирусите са най-честият вирусен причинител на диария в световен  мащаб, а в Европа са най-честата ваксинопредотвратима инфекция сред малките деца. На практика всяко дете, независимо дали живее в развита или в развиваща се страна, прекарва поне един диариен епизод, причинен от ротавируси. В лабораторията по чревни вируси към Националния център по заразни и паразитни болести бяха изследвани 2500 деца, хоспитализирани с диарийни заболявания. Беше доказано, че случаите на ротавирусен гастроентерит при тази група са между 30 и 40 процента.

Поначало при чревните инфекции, при заболяванията, които се предават  чрез храната, водата, замърсените ръце, ние винаги препоръчваме хигиенни мерки. За съжаление ротавирусната инфекция се разпространява  независимо от хигиенните мерки. Причината е, че тя е силно заразна - само 10 вирусни частици са достатъчни като доза, за да настъпи инфекция. Същевременно вирусните частици се излъчват с милиарди само в един грам фекалии на заразеното дете или в материите, които то повръща. Заболяването се разпространява лесно в болнични условия, което може да доведе до епидемичен взрив. Понякога дори се стига до затваряне на отделения. Наред с това при ротавирусната инфекция няма доказани средства, с които да се противодейства на вируса по време на заболяването, както това е възможно при  бактериалните причинители - срещу тях разполагаме с антибиотици.

Затова единственият начин да предпазим децата е ваксинацията. Има ваксини, които са много ефективни. Доказано е, че те намаляват до 100 процента вероятността едно дете да бъде хоспитализирано с диарийно заболяване. Те са безвредни и се поемат през устата, по пътя, през който вирусът попада в организма. Не е нужно детето да бъде убодено, както е при  инжекционните ваксини.

Друго предимство на ротавирусната ваксина е, че може да се прилага заедно с другите детски ваксини. Това е причината тя да бъде включена в нашия  имунизационен календар като препоръчителна. Единственото условие е тя да бъде дадена още от шестата седмица и да бъде завършена преди шестия месец, когато детето вече не е защитено от майчиния имунитет и се сблъсква с вируса в заобикалящата го среда.

До шестия месец се приема, че това е рядко заболяване, тъй като бебето има пасивен имунитет, наследен от майката. В рисковата група попадат децата до 5-годишна възраст, но най-застрашени са кърмачетата от 6 месеца до 3 години.

Тежестта на едно заболяване зависи от състоянието, в което се намира организмът в конкретния момент. Дали имунната защита е отслабена поради прекарана друга инфекция или недохранване, приемат ли се достатъчно витамини и т.н. Ако организмът е в норма и в пълно здраве, рисковете от евентуална инфекция са по-малки. В общия случай едно добре хранено кърмаче, което е на майчина кърма  или с адекватно подбрано изкуствено хранене, с достатъчен витаминен режим, с добро закаляване, би трябвало да прекара заболяването по-леко, но това не е гаранция.

Доказано е, че има случаи, при които напълно здрави деца могат да  заболеят тежко и да стигнат до болница. Единствено при болничното  лечение се осигурява допълнително хидратиране (оводняване) на организма, който иначе при повръщането и диарията, характерни за ротавирусната инфекция, губи прекалено големи количества вода и соли.

Затова не бих казала, че нещо може да замести ваксината.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12075 seconds