Новини и статии

Закаляването започва в ранна кърмаческа възраст

Публикувано в: Бременност и майчинство 15 March 2010

Д-р Маргарита Гизова, педиатър

mother-holding-baby

Д-р Гизова, кога трябва да започне закаляването на децата?

Закаляването трябва да започне още от ранна кърмаческа възраст, но не преди краят на първия месец, когато функциите на организма са все още твърде незрели, особено терморегулацията, затова и прилагането на закалителни процедури  може да доведе до някои нежелани странични ефекти. Най-добре е закаляването да започне след третия месец.

Защо въпросните закалителни процедури са толкова важни за здравето на децата?

Закаляването помага за по-лесната адаптация на детския организъм към околната среда, както и за справянето с трески, настинки, промени в температурата и др. Закалителните процедури правят децата по-здрави, по-жизнени и не на последно място - подобряват техния емоционалeн тонус.

Как се закаляват децата в преходния сезон между зимата и пролетта?

Малко е под въпрос дали в днешно време все още съществува такова нещо като преходен сезон. И все пак закаляването започва с намаляването на температурата вкъщи, намаляване на дрехите, с които навличаме малките, и увеличаване броя на извежданията им на чист въздух. Едно от най-важните неща е вкъщи детето да не бъде отглеждано при високи температури. Аз съм имала нерядко пациенти, които се гледат при температура 25-26 градуса. Това е една изключително висока температура, която много изнежва не само детето, но и неговите родители.

Температурата в дома трябва да бъде около 20 градуса и в никакъв случай, при нормални условия, едно бебе не бива да стои вкъщи с много дрехи или пък с шапка и ръкавици.

Съществуват ли някакви принципи за закаляване, към които е хубаво да се придържат родителите?

Да, съществуват. Първият принцип е постепенност и  той е от изключителна важност. Не може едно дете да сме го обличали с ботушки, с вълнени дрешки и изведнъж да го съблечем и да го пуснем едва ли не по тениска. Друго нещо, за което трябва да се следи, е реакцията на детето спрямо закалителните процедури. Освен това трябва да се знае, че е важна не само  температурата на въздуха вкъщи, но и температура на водата, която то пие.  Аз винаги съм препоръчвала след определена възраст, когато вече не е нужно водата да се преварява, детето да започне да я пие направо от чешмата.

Консумацията на вода със стайна температура е един изключително силен фактор за изнежване на организма. Що се отнася до температурата на водата за къпане, тя трябва да бъде по-висока само през първите два три месеца. След това е хубаво постепенно тя да стане такава, с каквато ние самите се къпем - 36-37 градуса, колкото е температурата на тялото.

С какво още можем ефективно да подсилим имунната система на децата?

С правилно и рационално хранене. Знае се, че има етапи в детското хранене и те трябва да бъдат спазвани. В никакъв случай не може едно дете на годинка да яде това, което яде цялото семейство, т.е.  приготвена по същия начин храна, със същите подправки. Семейството е това, което определя вкуса на детето. Ако то не е приемало кисело мляко, сирене, пресни плодове и зеленчуци, няма как по-късно, когато порасне, да обича да яде такива продукти. А това е много лошо, защото по този начин се нарушава балансът му с околната среда.

Следя дискусията, която се води покрай въвеждането на здравословна храна в училищата, но за мен това е вече един прекалено късен момент, защото детето вече е с формиран вкус и е много трудно той тепърва да бъде променян.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10806 seconds