Новини и статии

При грип специфичното лечение да започва бързо

Публикувано в: Превенция и хигиена 19 January 2010

pregled_za_grip

Акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

Акад. Гълъбов, след като отмина пикът на пандемичния грип, можем по-спокойно да анализираме случилото се. Какви са вашите изводи?

Срещнахме се с един щам, който порази предимно млади хора. За съжаление и жертвите бяха в най-активната група - до 50 години. Точно това е една от основните разлики със сезонния грип. Но за всички трябва да е ясно, че по принцип грипът взема жертви всяка година. Това заболяване не трябва да се подценява, независимо дали става въпрос за пандемичен или сезонен вирус. Още повече, смъртността от последния пандемичен вирус е отчетливо по-ниска в сравнение със сезонния грип.

Хората останаха с впечатление за нещо изключително по време на пандемията, защото през годините грипът не е обект на толкова засилен медиен интерес и някак обществото не разбира, че всяка година грипът взема жертви. В нашата страна всяка година от сезонен грип загиват около 2000 души. Но тези цифри просто не са съобщавани. Това са предимно хронично болни хора - със сърдечни, белодробни, бъбречни и автоимунни заболявания.

Ще има ли втора вълна от т.нар. свински грип?

Възможно е, но това никой не може да предвиди. Ако се гледат данните за Южното полукълбо, там имаше втора вълна в много от страните, затова и ние можем да очакваме такава вълна.

Какво можем да очакваме от сезонния грип?

Сезонният грип не е идвал в нашата страна вече две години. Последния път се срещнахме със „Соломонови острови", а преди това с „Уисконсин". Сега очакваме сезонен вирус, който непременно ще ни засегне. Дали ще е Н3N2 или Н1N1, засега е трудно да се каже. Но вече има случаи в някои от европейските страни. За празниците много хора бяха в чужбина, където са контактували и с вирусоносители. Традиционно в България сезонните вируси се проявяват през втората половина на януари и през февруари.

Това, че сезонните вируси не носят имената на животни, означава ли, че са по-малко страшни?

Е, имената на животни идват от източника на епидемията, която в конкретния случай с А(Н1N1) се зароди от една свинска ферма в Мексико. Но по принцип всички човешки грипни вируси имат животински произход. Природният резервоар на грипните вируси са водоплаващите диви птици, а организмът на свинята често се явява като посредник, като един генетичен смесител.

Как да се предпазим от сезонния грип?

Все още може да се сложи ваксина, ако човек не е болен в момента от вирусно или друго инфекциозно заболяване. При сезонния грип може да се направи и екстрена химиопрофилактика. Тя е оправдана, когато здравните власти установят широко разпространение на сезонния грип. В България разполагаме с ефективните химиопрепарати срещу грипа, които за профилактика се прилагат по схема, определена от производителя. Като цена най-достъпен е ремантадинът, който може да се прилага профилактично по 1 таблетка дневно за пациентите над 7-годишна възраст.

Лечението е отново с противогрипните препарати.

Да, но по друга схема, с по-високи дози. Важното е при грип максимално бързо да се започне специфичното лечение, защото тогава заболяването се овладява много успешно. Освен химиопрепаратите срещу грип трябва да се прилагат и антиоксиданти - вит. С и вит. Е при децата след пубертета.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Така е.Много е важно още в началният стадии на започването на развитието на грип да се предприемат някакви мерки, които да спрат болестта и всеки един вирус, за да не достигне по сериозна фаза.Тук пишете много интересни неща и се радвам, че че ни пишете.Блога ви е страхотен и ще го препоръчам на мои приятелки, дано често да пишете, особено за гриповете при децата, които са доста уязвими,тъй като са все на вън и си играят с много други деца, да не говорим по детските градини какво става.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13056 seconds