Новини и статии

Сълзите носят здраве

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 31 July 2009

Сълзите са полезни

Сълзите често са асоциирани със слабост и неспособност за зряло справяне с проблемите. Учените обаче са категорични, че ако не бяха сълзите, животът на хората щеше да бъде много по-сложен и нездравословен.

Плачът действа като балсам не само на душата, но и на тялото. Най-основната функция на сълзите е, че те позволяват на човек да виждат. Сълзите овлажняват очните ябълки и клепачите, като по този начин предпазват слизестите ципи. Сълзите унищожават също вредните микроби. Те имат силно антибактериално и антивирусно действие, което отблъсква всички микроби, натрупали се през деня. Сълзите съдържат ензима лизозим, който унищожава само за 5-10 минути 90-95 % от бактериите.

Биохимикът Уилям Фрей открива, че освен опасните микроби сълзите отстраняват и токсините от човешкото тяло. Той стига до заключението, че емоционалните сълзи (тези, които са причинени от голяма мъка) съдържат повече вторични токсини, отколкото сълзите, предизвикани от някакво раздразнение (какъвто е случаят при беленето на лук).

Това обаче не означава, че самите сълзи са токсични. Точно обратното. Чрез плача токсините, които причиняват стрес, се изхвърлят от тялото. Много учени са склонни да сравняват ефекта от плача с този от посещението в масажно студио - и след двете стресът е премахнат.

Макар да звучи странно, сълзите също така повишават настроението на човека. Тази закономерност е свързана с нивото на манган в организъм. Колкото по-високо е то, толкова по-реални са шансовете често да бъдете подвластни на негативни чувства като нервност, тревожност, агресивност, умора.

Плачът прави точно това - понижава стойностите на мангана и в същото време премахва някои от най-опасните химикали, които се образуват в нашето тяло вследствие на стреса. Обратното също е вярно. Задържайки сълзите си, човек увеличава възможността от проблеми с високото кръвно налягане, сърцето и пептичната язва.

Дори да не сте изживели някакви силно травмиращи моменти и да не сте депресирани, няма начин през деня да не сте били въвлечени в редица негативни, макар и дребни конфликти. Понякога чувствата, предизвикани от тях, се натрупват в лимбичната система на мозъка или в определени участъци от сърцето.

Единственият начин да се справите с негативните емоции е да си поплачете, преди те да нанесат щети на вашата нервна или сърдечно-съдова система. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Е това е статия. Не се ограничавайте от плач. Наплачете се и стреса е "измит" и изхвърлен в кърпичката. Благодаря на авторите на сайта.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14291 seconds