Новини и статии

Плацебо ефектът не е плод само на въображението

Публикувано в: Психично здраве, Любопитно 4 March 2010

Плацебо ефект

Последният научен анализ на плацебо ефектът показва, че съзнанието играе само първична роля при него. Експерти от различни страни са склонни да приемат, че „лъжливите" препарати имат и биологично въздействие върху организма. Понякога отношенията между лекар и пациент и вярата в положителния резултат влияят на мозъка, тялото и поведението на човека. Според британската психоложка Линда Блеър, която не е участвала в анализа, плацебо лекарствата не могат да лекуват, но вярата на хората в тяхната лечебна сила помага. Специалистите предполагаха, че плацебото спомага за подобряването на състоянието на пациентите, но не бяха сигурни за начина, по-който влияе на физиологичните процеси.

В обзора, публикуван в сп. Лансет, учените цитират данни от изследване на болни от паркинсон. След приемане на плацебо в главния мозък на пациентите започнало отделяне на допамин и са наблюдавани и някои други изменения. Все още обаче не е ясно какви са точно механизмите им.

Според професор Уолтър Браун от университета Браун и Тафтс, при мисълта, че пие препарат,  който ще му помогне, главният мозък на пациента реагира като при реално лечение.  Нарастващите данни за положителното въздействие на плацебото карат лекарите да се замислят как да използват този ефект без да нарушават етиката.

Според Линда Блеър болният не трябва да бъде уведомяван за приемането на плацебо, защото това ще подкопае вярата му в излекуването и в лекаря и ще влоши резултатите от терапията. Професор Браун обаче не вярва, че психологията и самовнушението имат толкова голямо влияние. Според него при някои болни, особено при страдащите от леки депресии и тревожност, плацебото действа не по-лошо от истинските лекарства.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05141 seconds