Новини и статии

Съмнения за косопад? Без паника!

Публикувано в: Красота и естетика 18 September 2009

косопад

Както жените, така и мъжете приемат много болезнено перспективата да останат с оредяла или изобщо без коса. Въпреки че е нормално хората да губят до сто косъма на ден, те се взират тревожно в падналите косми в решетката на банята и търсят различни средства срещу косопад. Ако се съмнявате, че косата ви пада повече, отколкото е нормално, първо  

Открийте причините за проблема

При някои хора известно изтъняване на косата е естествена част от процеса на остаряването. Ако обаче изведнъж ви опадат цели снопове, трябва да се съветвате с лекар. Такова олисяване може да е последица от някаква болест, отравяне или  временно състояние. Например витилигото, автоимунните нарушения, Адисоновата болест, и някои тироидни проблеми могат да причинят внезапно и неравномерно окапване на косата.      

Може ли косата да пада заради начина на хранене?

Възможно е, ако сте вегетарианци и ядете по-малко храни, богати на желязо, като например червено месо. Ако едновременно с изтъняването на косата ноктите ви омекнат и станат чупливи, направете кръвен тест за анемия, породена от липса на желязо.
Отделно от това приемайте храна, богата на омега-3 мазнини, витамин В12.
Въпреки че тази диета няма да ви възстанови косата, тя ще направи косъма лъскав и здрав. Добри източници на тези хранителни вещества са сьомгата и херингата.
Някои проучвания сочат, че зеленият чай има добър ефект върху наследственото олисяване. Въпреки че заключенията на учените не са съвсем категорични, добре е в диетата да се включи и този богат на антиоксиданти чай.

Обърнете внимание на лекарствата, които пиете

Друга причина за падането на косата може да бъдат медикаментите. Известно е, че приемането на силни лекарства, като например тези, които се вливат при химиотерапия, може да причини окапване на косата. Има и някои обикновени лекарства, които могат да допринесат за това.

Не променяйте обаче лекарствата си без консултация с лекар.

В повечето случаи причината е в гените

Ако косата изтънява и окапва без причина, виновни за това са гените. Всъщност в повечето случаи олисяването е наследствено. То може да е и по бащина и по майчина линия или и от двете страни.

Жените, които с остаряването олисяват, обикновено са наследствено обременени и по мъжка и по женска линия.
При мъжете виновник за оплешивяването е ензимът 5 alpha-reductase (5-AR), който превръща тестостерона в дихидротестостерон (DHT).

Той свива фоликулите на космите на мъжете с генетично предразположение и постепенно фоликулите започват да произвеждат по-къси и по-тънки косми. Не оплешивяват мъжете, които генетично нямат в организма си ензима 5-AR.
Наследственото оплешивяване при жените е на върха на скалпа, а при мъжете отпред, над челото.

Задраскайте обичайните заподозрени!

Ако правите списък на причините за загубата на коса, задраскайте химикалите. Тези, които се използват за боядисване, изрусяване, къдрене и изправяне на косите, както и химикалите, с които се обработва водата в плувните басейни, не причиняват окапване и оплешивяване.

По-силните химикали могат само да направят косъма по-слаб и по-чуплив.

Бъдещето е обнадеждаващо

Проучванията върху оплешивяването вървят много интензивно и решението на този проблем може би е въпрос на няколко години. Изследователите са успели да възвърнат растежа на косата на оплешивели мишки чрез имплантация на стволови клетки и един ден може би ще успеят да имплантират такива клетки на хора, за да активират фоликулите да произвеждат повече коса.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12920 seconds