Новини и статии

Липосукцията - източник на стволови клетки

Публикувано в: Красота и естетика 9 September 2009

Липосукция

Мастните натрупвания, които се отстраняват при липосукция, съдържат клетки, които могат по-бързо и лесно да се трансформират в многофункционални стволови клетки в сравнение с кожните (използвани най-често).

Учени от медицинското училище към университета в Станфорд са открили естествения източник на полезните клетки. Препрограмирането на възрастни клетки да функционират като ембрионални е един от начините, по които учените се надяват да регенерират в бъдеще тъкани в лабораторни условия. Откритието, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, показва, че мастните клетки са много податливи на  промяна в сравнение с кожните.

След време може би ще е  възможно тези клетки да се използват при  пациенти със сърдечни заболявания, например. Върху извлечени мастни клетки от пациента може да се експериментира с различни методи на лечение и така да се открие най-правилният, допълват учените. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10726 seconds