Новини и статии

Сричковата азбука помага срещу дислексия

Публикувано в: Психично здраве 4 November 2009

kids_learning

Четене на текстове, написани с помощта наразпространената в Индия сричкова азбука деванагари, активизира големи мозъчни участъци и може да помогне на децата, страдащи от дислексия /нарушение на способността за четене/, смятат учени от индийския Национален център за изучаване на мозъка.

Те са провели серия от експерименти с използването на фанкционална магнитно-резонансна томография на мозъка. Резултатите от нея са показали, че четенето на текстове с деванагари активизира по-големи участъци от мозъка, отколкото при четенето на английски текстове. Оказало се, че четейки деванагари, човек задейства и двете мозъчни полукълба, докато четенето на английски - само лявото. Целта на изследването е да се открият ефективни методи за корекция на писменната реч при деца, страдащи от дислексия, отбелязва РИА „Новости". „Надяваме се, че получените резултати ще помогнат да се разработи ефективен метод за развитието на децата с дислексия", заяви за РИА „Новости" водещият автор на изследването Нандини Сингх.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15679 seconds