Новини и статии

Укрепете имунитета!

Публикувано в: Здравни новини 3 January 2011

strongimmune456

Нови грипни щамове. Резистентна към антибиотиците туберкулоза. Бактерии в храните, които купуваме в магазините и ядем в ресторантите. Бактерии, които разяждат плътта... Като че ли през 21 век сме подложени на бактериална инвазия. В такова време най-добрият начин да се предпазите от вирусните инфекции е да положите малко усилия, за да укрепите имунната си система.

Тези стъпки ще ви предпазят и от хроничните болести, които са свързани с остаряването. Всичко, което отслабва имунната система - от остаряването и стреса до недоспиването, обездвижването и неправилното хранене - влияе на защитните способности на белите кръвни телца и може да засили податливостта към хронични инфекции и да увеличи риска от диабет, сърдечни заболявания, астма и дори някои видове рак.

Грижата за собствената имунна защита е лесно осъществима.

Яжте морски продукти. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в тлъстите риби и рибеното масло ограничават  няколко клетъчни процеси, които се свързват с възпаленията. Яжте поне 2 пъти седмично сьомга или пъстърва или взимайте добавки от рибено масло, перки от акула или водорасли.

Приемайте храни, които са оцветени в червено - червено вино, червено грозде, фъстъци. Те са богат източник на веществото ресвератрол, което предпазва от отслабване на имунната система и възпаления.

Разтоварвайте се. Нервната и имунната система са тясно свързани. Прекаленият стрес намалява защитните сили на организма. По тази причина след загубата на партньора си овдовелите хора са по-склонни към заболявания. Дори краткият стрес, например ядовете по време на шофиране, повишават нивото на цитокините - химикали, предизвикващи възпаления. Отделяйте по 20 минути на ден за релаксация - медитиране, разходка, игри с децата или внуците, ласки с любимите хора.

Наспивайте се. Лишаването от сън отслабва имунитета и увеличава нивото на протеините, които се свързват с възпалението. Ако обикновенно заспивате късно, започнете постепенно да си лягате по половин час по-рано, докато постигнете необходимите 7 1/2 до 8 часа сън всяка нощ.

Правете ежедневни разходки. Редовният спорт засилва имунната защита. Правете физически упражнения поне 5 пъти седмично. Не е необходимо непременно да упражнявате някакъв силов спорт. 20-минутно бързо ходене също върши работа.

Приемайте витамин D. Необходимото количество от този укрепващ имунитета витамин се набавя много трудно само с храната. Затова трябва да се взимат добавки от 1,000 единици дневно за хората под 60 години и 1,200 единици за по-възрастните.

Яжте ябълки, броколи и червен лук. Те са богати на флавоноида кверцетин, който засилва имунната защита при преумора. Освен това фибрите и антиоксидантите в тях предпазват от възпаления.

Не пренебрегвайте значението на цинка. Той поддържа имунитета и предпазва от рак. Може да си набавите необходимата дневна доза от 12 милиграма от раци, стриди, свинско и пилешко месо, фасул, кашу и кисело мляко. Или изберете мултивитамин, който съдържа по-малко от 15 милиграма цинк. Приемането на по-високи дози цинк може да попречи на действието на други важни минерали.

Не забравяйте класическият витамин С. Той помага на организма да убива бактериите, които го атакуват. Яжте много богатите на витамин С чушки, ягоди, броколи, пъпеш. Или приемайте 3 пъти дневно по 400 милиграма витамин С.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.26120 seconds