Новини и статии

Идва ли втора грипна вълна?

Публикувано в: Здравни новини 13 January 2010

flu

Въпреки че у нас има повишение на броя на заболелите, все още сме много далеч от епидемични стойности. Епидемиолозите следят обстановката и има очаквания за втора грипна вълна, но досега в Европа няма данни за начало на такава вълна. В някои страни заболеваемостта от A (H1N1) е по-висока, но като остатък от първата вълна на грипа. Така е във Франция, Румъния и Латвия.

Това сподели д-р Ангел Кунчев, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. Според него не може да се каже, че атмосферните влияния са фактор, който би благоприятствал нова епидемия.

„Резките температурни разлики отслабват организма, правят го по-податлив на различни инфекции, включително и грип. Но в случая основното е дали ще има циркулация на този вирус и дали ще има потенциал да предизвика епидемия от този грип. ", каза д-р Кунчев. Иначе ваксини срещу т.нар.  свински грип ще бъдат доставени в страната най-вероятно през втората половина на февруари. Тогава ще започнат и имунизациите. Забавянето се е наложило заради първоначалното намерение на страната ни да закупи ваксини заедно с други европейски държави, но тази идея не се е осъществила заради различия в законодателствата.

Обществената поръчка за купуването на пандемичните ваксини е направена. В момента текат сроковете за обжалване, за подписване, които са задължителни по Закона за обществените поръчки. Имаме договорка, че след това ваксините могат да се доставят, поясни д-р Кунчев. В поръчката е записано, че се прави за 360 хил. дози, а колко ще бъдат взети реално, зависи от търсенето и от ситуацията.

Страната има готовност да реагира при нова грипна вълна

Това, което беше направено за първата грипна вълна, изцяло върши работа и може да се послужи и за втората. И като дейност на лабораторията за диагностика - тя разполага с необходимите тестове, и като зареждане на лечебните заведения с антивирусни средства, с лични предпазни средства. Всичко това е налице и може да бъде използвано, посочи д-р Кунчев.

Сезонният грип

"Доколкото все още няма циркулация на вируса, е възможно да се направи имунизация срещу сезонния грип, макар че ние винаги препоръчваме това да става през октомври, ноември, декември, тъй като не знаем кога ще се появи. Но засега поне няма някаква активност, така че все още би могло, имайки предвид, че трябват поне 2-3 седмици за изграждане на имунитет", каза д-р Ангел Кунчев.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15009 seconds