Новини и статии

Уморени сте? Хапнете стафиди

Публикувано в: Хранене и диети 18 November 2010

stafidi1

Стафидите се получават от зърната на специален сорт грозде без семки, когато съдържанието на захар в тях достигне достатъчно висок процент, чрез изсушаване на слънце или по промишлен път. Набръчканите златисти зрънца съдържат фруктоза, която с лекота може да бъде превърната в енергия от организма. Въпреки че са много сладки, те не водят до напълняване, тъй като не съдържат мазнини и нямат в състава си никаква сол.

Стафидите са сред малкото сладки плодове, които са позволени при диети за отслабване заради големият им енергиен принос. Много хора избягват да ги ядат заради повишеното съдържание на захар, което е осем пъти по-високо, отколкото в свежото грозде. Стафидите обаче не засягат здравината на зъбите, така както се случва със сладките неща, които съдържат захар, обработена по химически път.

Редовната им консумация спомага за борба с умората и предотвратява депресията. Те имат отличен тонизиращ ефект и положително енергийно въздействие върху организма. Стафидите се препоръчват най-вече на спортисти, възрастни хора, младежи, както и на онези, които полагат извънреден физически или интелектуален труд.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13560 seconds