![](/public/images/front/icon_news_page.gif)
Царевицата - с потенциал в борбата срещу очните болести
![corn](/public/upload/images/news/_20100330_Q2dFm/corn_thumb_2.jpg)
Промяна във функциите на новооткрит ген в царевицата може да увеличи съдържанието на витамин А. Това от своя страна би изиграло значителна роля за понижаването на детската слепота и смъртност както в бедните страни, така и в развитите държави.
Американски учени от университета „Пардю" открили, че жълтата царевица и най-вече оранжевата (сорт, популярен в Азия, Южна Америка и Северна Италия), богати на бета каротин, който се трансформира при храносмилането във витамин А, могат да се превърнат в ефективен източник на полезния витамин.
Изследването, публикувано в Nature Genetics, може да бъде база за разработването на различни видове царевица, които да се използват в борбата с очните заболявания, допълват учените.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Зеленият чай предпазва и очите
- Корекциите на зрението датират още от 1 век
- Модифицирана чушка съдържа повече витамини и антиоксиданти
- Кои витамини се включват в битката с понижения имунитет
- Създадоха шоколад, помагащ за отслабване
- Соята не намалява мазнините след менопауза
- Обуздайте апетита с... храна
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.