Новини и статии

8-те причини за постоянната умора

Публикувано в: Релакс и антистрес, Здравни новини 5 August 2009

Причини за постоянна умора

Дори и ако почивката не ви помага да се справите с умората и да възвърнете силите си, време е да помислите за посещение при лекар.

Умората и апатията след дългия работен ден - това е нещо нормално и естествено. За да се възстанови напълно, на здравия човек му е достатъчно да се наспи добре или просто да "доживее" до почивните дни. Но дори ако и почивката не помага, време е да помислите за посещение при лекар. Това е задължително ако, събуждайки се сутрин, едва намирате сили да се облечете и се чувствате отпаднали до края на деня; в почивните дни нямате сили и желание да отидете дори на разходка; изкачвайки няколко стъпала, сте готови да припаднете от слабост. Всички тези признаци говорят за сериозни здравословни проблеми. Някои от тях може да разрешите самостоятелно, докато други изискват помощта на професионалисти.

Авторите на книгата "Сигналите на тялото", публикувана в САЩ, определят осемте най-често срещани причини за постоянната умора.

Лекарствата, които пиете

Прочетете упътванията към препаратите, които приемате. Може би сред страничните ефекти са посочени и умора, апатия, слабост. Впрочем, някои производители може да ви спестят тази информация. Например антихистамините (използвани при алергия) може буквално да изцедят енергията ви, въпреки че в упътването това не се споменава. Подобен е ефектът и на много антидепресанти и бета-блокери (лекарства за хипертония).

Всеки човек реагира на медикаментите по различни начини. От значение може да се окаже дори формата и марката на лекарството. Помолете лекуващия ви лекар да ви изпише друго лекарство - може би смяната на таблетките ще ви върне във форма.

Сривът в работата на щитовидната жлеза

Проблемите с щитовидната жлеза също може да се проявят и в проблеми с теглото (особено със затруднения при сваляне на излишните килограми), суха кожа, студени тръпки, както и нарушения на менструалния цикъл. Това са характерни белези на хипотиреоидозата - намалена активност на щитовидната жлеза, което предизвиква в организма недостиг на хормони, регулиращи обмяната на веществата.

Ако болестта е занемарена, може да доведе до ставни, сърдечни заболявания и стерилитет. 80% от пациентите са жени.

Какво може да направите?

Отидете при ендокринолог, за да разберете от какво лечение се нуждаете. Обикновено на пациентите са налага да приемат лекарства до края на живота си. Това е хормонално заместителна терапия и в случая резултатите оправдават средствата.

Липсата на витамин D

Този витамин е уникален, защото се произвежда от организма ни. Наистина, за тази цел трябва да прекарвате най-малко 20-30 минути на слънце всеки ден. Напоследък пресата е изпъстрена с предупреждения за вредата от слънчевите лъчи - преждевременно стареене, пигментни петна и рак. Донякъде това е вярно. Но прекалената предпазливост е не по-малко опасна за здравето. Недостигът на витамин D, предупреждават лекарите, би могъл да доведе до проблеми със сърцето, хипертония, неврологични заболявания и някои ракови заболявания.

Какво може да промените?

Нивото на витамин D също може да се провери с изследване на кръвта. Може да попълните липсата му с риба, яйца и черен дроб. Но слънчевите бани също са необходими. 10 минути на чист въздух всеки ден ще са достатъчни, за да се отървете от умората.

Недостигът на витамин B12

Този витамин помага за функционирането на нервните и червените кръвни клетки в тялото ви. Последните, от своя страна, са свързани с транспортирането на кислород до тъканите, без който тялото не може да преработва хранителните вещества в енергия. Оттук идва и слабостта при недостиг на витамин В12. Може да разпознаете това състояние и по други признаци: например, много често то е придружено с диария, а понякога и с изтръпване на пръстите на ръцете, дланите и ходилата, появяват се проблеми с паметта.

Какво може да промените?

Недостигът на този витамин се открива чрез обикновено изследване на кръвта. Ако резултатите са положителни, най-вероятно лекарят ще ви посъветва да ядете повече месо, риба, млечни продукти и яйца. Витаминът може да се намери и под формата на лекарства, но тъй като не се усвоява добре от организма, се предписва само в краен случай.

Депресията

Слабост е един от най-честите спътници на депресията. От тази напаст страда средно около 20% от световното население.

Какво може да промените?

Ако не искате да приемате хапчета и да ходите при психиатър, опитайте да спортувате. Физическата активност е природен антидепресант, която помага за формирането на хормона на щастието - серотонин.

Проблеми с червата

Глутеновата болест или целиакията се среща при около 1 на 133 души. Изразява се в неспособността на червата да преработват глутена, съдържащ се в зърнените храни. Т.е. достатъчно е една седмица да наблегнете на пици, бисквити, хляб и макаронени изделия, за да се появят проблемите: подуване на стомаха, диария, дискомфорт в ставите и постоянна умора. Така организмът реагира на липсата на хранителни вещества, които не може да получи поради неспособността на червата да ги всмукват.

Какво може да промените?

Първо, направете няколко изследвания, за да се уверите, че проблемът е наистина в червата. В някои случаи, за да се потвърди диагнозата, се налага провеждането на ендоскопско изследване. Ако резултатите са положителни, ще трябва сериозно да преразгледате начина си на хранене.

Проблеми със сърцето

Около 70% от жените, прекарали инфаркт, се оплакват от внезапни и продължителни периоди на слабост и постоянна умора, предшестващи сърдечния пристъп. И макар че самият инфаркт при нежната половина от човечеството не протича толкова болезнено, процентът на смъртните случаи сред жените нараства.

Какво може да промените?

Ако имате и някакви други симптоми на проблеми със сърцето - намален апетит, затруднено дишане, както и рядка, но силна болка в гърдите - по-добре е да се консултирате с кардиолог. Може би ще се наложи да си направите електрокардиограма (ЕКГ), ехокардиограма или ултразвуково изследване на сърцето. Лечението зависи от резултатите от изследванията. Като профилактика на сърдечносъдовите заболявания може да промените начина си на хранене и да започнете да правите леки физически упражнения.

Диабет

Това коварно заболяване разполага с два начина да ви измъчи. Първият: когато нивото на захарта в кръвта на болния човек е твърде високо, глюкозата (т.е. потенциалната енергия) буквално се измива от организма и се губи напразно. Оказва се, че колкото повече ядете, толкова по-зле се чувствате. Между другото, състоянието на постоянно висока кръвна захар си има свое име - потенциален диабет или преддиабет. Това още не е болест, но се проявява по същия начин - чрез трайна умора.

Вторият проблем се изразява чрез силна жажда: болният човек пие много и поради това по няколко пъти нощем се събужда, за да отиде в тоалетната - за какъв здрав сън може да говорим тогава?

Какво може да промените?

Другите симптоми на диабета са: често уриниране, повишен апетит и загуба на тегло. Ако подозирате, че страдате от това заболяване, най-добрият начин да проверите подозренията си е да си направите изследвания на кръвта. В случай, че имате диабет, ще трябва да се съобразявате с предписаната ви диета, редовно да проверявате нивото на кръвната си захар, да приемате лекарства, да започнете да спортувате.

Ако резултатите от изследванията покажат наличието на преддиабетно състояние - свалянето на излишните килограми и повишената физическа активност може да предотвратят влошаването на състоянието ви.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

10 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Все си чувствам изморена и все ми се спи моля кажете какво да правя .

От месец се чувствам уморен и отпаднал, достатъчно е да вдигна нещо тешко и се задъхвам. Работя по 9-10 часа на ден в чужбина , но когато не е тежко физически се справям(дори и да е, трябва). Спя по 3-4 часа на денонощие, а неделя 12-16. Моля за съвети

анатомични стелки - БИОРЕЛАКС

Изправят краката и възстановяват походката
Премахват умората в краката
Спорт без болка, туризъм без умора
Намалят болките в глезени,колена и кръста
Стабилизират свода при плоскостъпие
Изправят ходилото
Спират кривенето на пръстите
Премахват болките при шип на петата

http://stelkite.eu

Здравейте!
Ставам късно, но винаги изтискан. Постоянно през деня ме мъчи жажда, но не страдам от прекомерен глад в това отношение е нормално. Нощен се будя по 2-3 пъти по малка нужда. На какво може да се дължи тази постояна умора, вече цяла година съм така...

Na 44 g. sam. v posledno vreme se 4uvstvam mnogo umorena ,niamam sili za ni6to.imam malka mioma.Praviha mi palni kravni isledvania no ne otkriha ni6to seriosno.Moze li niakoi da mi kaze ,kakvo drugo da napravia za da islezna ot tova sastoianie.

миналата година повече от месец бях все уморена.До краен предел,до отчаяние чак.Мислех си-колко бързо остарявам(на 54г,съм)Въздух не ми стигаше нощем,понякога вдигах и температура,И понеже не обичам да ходя по лекари,ми откриха левкемията късно,Сега ,благодарение на Бог и на хора с големи сърца съм добре,но съветвам всички-не гледайте леко на нещата.

Щитовидната ми беше с автоимунно заболяване / при 2-ма лекари получих различна диагноза! / , но бях подпухнала и въпреки опитите да отслабна със строга диета , ефекта беше обратен - ограничавах се в храненето сериозно , а пълнеех ; бях избухлива и често изпадах в лошо настроение , изкачвах стъпалата до 3-тия етаж и вече бях цялата в пот , сякаш с часове съм извършвала физическа работа . Имам изпробвано решение по темата : Какво можете да промените ? Започнах да пия биодобавките на Вижън и само след месец съпругът ми отсече категорично : много по-спокойна си ! А аз ще добавя и решените проблеми с миомата след 4 мес. , болките в краката и гърба след 6-7 мес. , проблемите със стомаха и запека от младежка възраст , хранителната и слънчевата алергии ,чупливите нокти и гъбичките на 1 от ноктите на крака , подобрена работа на бъбреци и черен дроб , изравняване на диоптрите и без астигматизъм вече /разликата в очното дъно беше 110-120 градуса между двете очи/ , значително подобрена памет и нормално кръвно /от ниското кръвно ми мръзнеха ръцете и краката -забравих за студените крака и ръце/ , не съм избухлива и готова да заплача при най-малката обида , жизнена и работоспособна за двама ... като в младежките ми години ! Ако искате подробности , потърсете ме на скайп : rumipench . Ще се радвам да ви помогна !!!

kikvo da pravya za sirsetomi ,i za bezsinieto

8-те причини за постоянната умора
Авторите на книгата "Сигналите на тялото", публикувана в САЩ, определят осемте най-често срещани причини за постоянната умора.
Лекарствата, които пиете

Прочетете упътванията към препаратите, които приемате. Може би сред страничните ефекти са посочени и умора, апатия, слабост. Впрочем, някои производители може да ви спестят тази информация. Например антихистамините (използвани при алергия) може буквално да изцедят енергията ви, въпреки че в упътването това не се споменава. Подобен е ефектът и на много антидепресанти и бета-блокери (лекарства за хипертония).

Всеки човек реагира на медикаментите по различни начини. От значение може да се окаже дори формата и марката на лекарството. Помолете лекуващия ви лекар да ви изпише друго лекарство - може би смяната на таблетките ще ви върне във форма.
Сривът в работата на щитовидната жлеза

Проблемите с щитовидната жлеза също може да се проявят и в проблеми с теглото (особено със затруднения при сваляне на излишните килограми), суха кожа, студени тръпки, както и нарушения на менструалния цикъл. Това са характерни белези на хипотиреоидозата - намалена активност на щитовидната жлеза, което предизвиква в организма недостиг на хормони, регулиращи обмяната на веществата.

Ако болестта е занемарена, може да доведе до ставни, сърдечни заболявания и стерилитет. 80% от пациентите са жени.

Какво може да направите?

Отидете при ендокринолог, за да разберете от какво лечение се нуждаете. Обикновено на пациентите са налага да приемат лекарства до края на живота си. Това е хормонално заместителна терапия и в случая резултатите оправдават средствата.
Липсата на витамин D

Този витамин е уникален, защото се произвежда от организма ни. Наистина, за тази цел трябва да прекарвате най-малко 20-30 минути на слънце всеки ден. Напоследък пресата е изпъстрена с предупреждения за вредата от слънчевите лъчи - преждевременно стареене, пигментни петна и рак. Донякъде това е вярно. Но прекалената предпазливост е не по-малко опасна за здравето. Недостигът на витамин D, предупреждават лекарите, би могъл да доведе до проблеми със сърцето, хипертония, неврологични заболявания и някои ракови заболявания.

Какво може да промените?

Нивото на витамин D също може да се провери с изследване на кръвта. Може да попълните липсата му с риба, яйца и черен дроб. Но слънчевите бани също са необходими. 10 минути на чист въздух всеки ден ще са достатъчни, за да се отървете от умората.
Недостигът на витамин B12

Този витамин помага за функционирането на нервните и червените кръвни клетки в тялото ви. Последните, от своя страна, са свързани с транспортирането на кислород до тъканите, без който тялото не може да преработва хранителните вещества в енергия. Оттук идва и слабостта при недостиг на витамин В12. Може да разпознаете това състояние и по други признаци: например, много често то е придружено с диария, а понякога и с изтръпване на пръстите на ръцете, дланите и ходилата, появяват се проблеми с паметта.

Какво може да промените?

Недостигът на този витамин се открива чрез обикновено изследване на кръвта. Ако резултатите са положителни, най-вероятно лекарят ще ви посъветва да ядете повече месо, риба, млечни продукти и яйца. Витаминът може да се намери и под формата на лекарства, но тъй като не се усвоява добре от организма, се предписва само в краен случай.
Депресията

Слабост е един от най-честите спътници на депресията. От тази напаст страда средно около 20% от световното население.

Какво може да промените?

Ако не искате да приемате хапчета и да ходите при психиатър, опитайте да спортувате. Физическата активност е природен антидепресант, която помага за формирането на хормона на щастието - серотонин.
Проблеми с червата

Глутеновата болест или целиакията се среща при около 1 на 133 души. Изразява се в неспособността на червата да преработват глутена, съдържащ се в зърнените храни. Т.е. достатъчно е една седмица да наблегнете на пици, бисквити, хляб и макаронени изделия, за да се появят проблемите: подуване на стомаха, диария, дискомфорт в ставите и постоянна умора. Така организмът реагира на липсата на хранителни вещества, които не може да получи поради неспособността на червата да ги всмукват.

Какво може да промените?

Първо, направете няколко изследвания, за да се уверите, че проблемът е наистина в червата. В някои случаи, за да се потвърди диагнозата, се налага провеждането на ендоскопско изследване. Ако резултатите са положителни, ще трябва сериозно да преразгледате начина си на хранене.
Проблеми със сърцето

Около 70% от жените, прекарали инфаркт, се оплакват от внезапни и продължителни периоди на слабост и постоянна умора, предшестващи сърдечния пристъп. И макар че самият инфаркт при нежната половина от човечеството не протича толкова болезнено, процентът на смъртните случаи сред жените нараства.

Какво може да промените?

Ако имате и някакви други симптоми на проблеми със сърцето - намален апетит, затруднено дишане, както и рядка, но силна болка в гърдите - по-добре е да се консултирате с кардиолог. Може би ще се наложи да си направите електрокардиограма (ЕКГ), ехокардиограма или ултразвуково изследване на сърцето. Лечението зависи от резултатите от изследванията. Като профилактика на сърдечносъдовите заболявания може да промените начина си на хранене и да започнете да правите леки физически упражнения.
Диабет

Това коварно заболяване разполага с два начина да ви измъчи. Първият: когато нивото на захарта в кръвта на болния човек е твърде високо, глюкозата (т.е. потенциалната енергия) буквално се измива от организма и се губи напразно. Оказва се, че колкото повече ядете, толкова по-зле се чувствате. Между другото, състоянието на постоянно висока кръвна захар си има свое име - потенциален диабет или преддиабет. Това още не е болест, но се проявява по същия начин - чрез трайна умора.

Вторият проблем се изразява чрез силна жажда: болният човек пие много и поради това по няколко пъти нощем се събужда, за да отиде в тоалетната - за какъв здрав сън може да говорим тогава?

Какво може да промените?

Другите симптоми на диабета са: често уриниране, повишен апетит и загуба на тегло. Ако подозирате, че страдате от това заболяване, най-добрият начин да проверите подозренията си е да си направите изследвания на кръвта. В случай, че имате диабет, ще трябва да се съобразявате с предписаната ви диета, редовно да проверявате нивото на кръвната си захар, да приемате лекарства, да започнете да спортувате.

Ако резултатите от изследванията покажат наличието на преддиабетно състояние - свалянето на излишните килограми и повишената физическа активност може да предотвратят влошаването на състоянието ви.

На 23 години съм и имам чувството, че постоянно съм изморена. Чувала съм за хронична умора и се чудя дане би да страдам от това, но сайта ви ми хареса, защото предлагате как да постъпим.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17326 seconds