Новини и статии

Витамин В3 може да намали риска от инфаркт

Публикувано в: Здравни новини 23 June 2010

Зрял боб

Учени от университета „Оксфорд" са установили, че липопротеин А („близнак" на лошия холестерол) има активно участие при повишаването на риска от съдови инциденти.

Досега не беше известно каква точно роля играе при инфарктите, но новото проучване показва, че комбинацията между високи нива на лош холестерол и липопротеин А увеличава значително опасността за сърцето.

Бобът е една от храните, които съдържат витамин B3.

Нивата на протеина обаче зависят предимно от гените, но добрата новина е, че се влияят от различни витамини и най-вече от ниацина (В3). Той предпазва сърцето и повишава добрия холестерол. Може да се набави от черен дроб, птиче месо и риба, както и от пълнозърнести храни, ядки и боб. Витамин В3 обаче има и странични ефекти - предизвиква зачервяване на кожата и топли вълни, заради разширяването на съдовете. Има и други добавки, които регулират липопротеина - витамин С и рибено масло например.

Преди да приемате различни добавки се консултирайте с вашия лекуващ лекар. Самолечението с витамини също може да е опасно.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19574 seconds