Новини и статии

Витамините от група В срещу сърдечно-съдови заболявания

Публикувано в: Хранене и диети 16 April 2010

b6_hrani

Хората, които консумират храни, богати на фолиева киселина и витамин В6, са по-защитени от сърдечно-съдови заболявания.

Японско проучване, публикувано в Stroke, анализира хранителните навици на повече от 23 000 мъже и 36 000 жени. Резултатите показват, че жените, които се хранят с богати на витамини от група В продукти, е по-малко вероятно да починат от инсулт или сърдечно заболяване, докато мъжете са по-защитени от инфаркт.

Витамин В12 не се свърза с намаляване на риска, допълват учените. Според тях положителното действие на фолиевата киселина и витамин В6 се дължи в способността им да снижават нивата на хомоцистеин (аминокиселина в кръвта, която се влияе от диетата и наследствеността), който уврежда артериите.

Рибата, черният дроб, месото, пълнозърнестите продукти са сред източниците на витамин В6, а зеленчуците и плодовете (бобови, зърнени и др.) са богати на фолиева киселина.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19919 seconds