Новини и статии

Морските дарове – разнообразие в лятното меню

Публикувано в: Хранене и диети 31 July 2009

Морски дарове

За да бъде максимално полезен, един хранителен режим трябва да бъде и разнообразен. Лятото е изключително подходящ момент да се откажете от нещата, които консумирате целогодишно, и да ги заместите с пресни морски дарове.

Рибата, мидите, скаридите, калмарите и ракообразните са много богати на някои от най-полезните вещества и елементи.

Рибата

По хранителност и белтъчини рибата не отстъпва на месото. Разликата е, че човешкият организъм усвоява значително по-бързо и лесно белтъчините, съдържащи се в рибата, отколкото тези в месото. В състава на рибата влизат витамините A, В6, В12, D, калций, цинк, манган, йод и желязо. Друг компонент, който се среща само в рибата, са ненаситените мастни киселини от типа Омега-3. Те заздравяват стените на съдовете, като по този начин предотвратяват възникването на сърдечно-съдови заболявания и подсилват имунитета.

Рибата е задължителна и в седмичното меню на хората, които имат астма, хипертония, псориазис или сериозни проблеми със стомаха и щитовидната жлеза.

Учени от университета „Харвард" публикуваха резултати от изследване, свързано с полезните свойства на рибните продукти. В продължение на 12 години са наблюдавани хранителните навици на две групи възрастни хора над 65 години. Едната консумирала риба 3-4 пъти седмично, а другата - веднъж или изобщо не е премала морски продукти. Резултатите показали, че сред хората, които консумирали редовно риба, нямали проблеми със сърцето.

Най-общо казано, видовете риби се делят на три категории - тлъсти, средно тлъсти и нетлъсти.  Към тлъстите риби спадат: херинга (261 ккал в 100 г), сардина (275 ккал), сьомга (219 ккал). За средно тлъсти се приемат сом (161 ккал), скумрия (153 ккал) и риба тон (148 ккал). Сред нетлъстите риби пък се отличават пъстървата, платиката, треската, щуката и др.

Мидите

Заради своето съдържание на витамин Е и витамини от група B и D мидите често са определяни като един от най-мощните естествени антиоксиданти. По хранителност те са сравнявани с яйцата, тъй като в техните белтъчини се откриват всички необходими аминокиселини. Диетолозите препоръчват мидите за всеки нискокалоричен режим на хранене, тъй като в 100 грама от тях се съдържат едва 70 ккал, 20 г протеини, 3 г мазнини и 3 г въглехидрати.

Скаридите

Като повечето дарове на морето, скаридите са богати на витамини и минерали, но различното при тях е, че практически те нямат никакви мазнини, затова пък белтъчините в тях са в голямо количество. В 100 грама скариди се съдържат около 75 ккал, 18 г белтъчини, 0,3 г мазнини.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09493 seconds